ЦИК проверява повторно резултатите от вота

След официалните резултати се очаква и разпределението по мандати

ЦИК проверява повторно резултатите от вота

При 100% преброени протоколи - партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" води пред ГЕРБ-СДС на парламентарните избори. Следва повторна проверка на резултатите, както и официално обявяване на разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание.


Служебният премиер Стефан Янев отчете като честни и обективни изборите в неделя. В същото време - продължават споровете има ли шанс да бъде подкрепен проектът за кабинет, който "Има такъв народ" ще внесат в бъдещото Народно събрание.

100% от протоколите от страната и чужбина вече са обработени, но Централната избирателната комисия в момента продължава да се извършва повторно въвеждане и сверяване на  данните от тях. 

Шест са формациите, които влизат в 46-тото Народно събрание. Първа политическа сила след вота е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” – с 24.08%.С около половин процент след нея е тази на Бойко Борисов. Коалицията ГЕРБ- СДС взима - 23.51%.

Трета политическа сила остават БСП с 13.39 на сто от вота на избирателите.  Следват ги "Демократична България" с 12.64%. 10.71% е подкрепата, която получава ДПС.  Това ги подрежда на ПЕТО място, а коалицията „Изправи се! Мутри вън!" е с 5.01%.

След официалните резултати се очаква и разпределението по мандати. Или да стане ясно коя партия колко депутатски места ще има в парламента. Те ще се определят след заседание и с решение на ЦИК. Kрайният срок за обявяване на окончателните данни е утре – 15 юли. А до неделя трябва да станат ясни и имената на депутатите.