Очаква се рентите тази година да са между 60 и 80 лева

Очаква се рентите тази година да са между 60 и 80 лева
От три милиона и половина декара обработваема земя в Добруджа, около 1 300 000 е пшеницата, 800 000 е слънчогледа и около 900 000 е царевицата. Какво е състоянието на посевите след обилните дъждове, кога ще започне жътвата и какви се очаква да бъдат рентите тази година ни споделя председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

„Пшеницата преживя доста трудна зима, тръгна много трудно в началото на октомври поради сушата, която беше през 2020 година, факт е обаче, че заради дъждовете и заради меката зима пшеницата доста понавакса и в момента изглежда страхотно. Изчакваме около седмица, 10 дни, за да влезем да жънем. Доста късно излязоха болестите по пшеницата, може би в началото на юни имаше фон на зараза и обичайните неприятели” – каза Жекова. 


Нейната прогноза е, че през 2021 година реколтата ще е доста добра. „Това, което очакваме да жънем е между 500 и 600 кг среден добив за Добруджа, на места ще има килограми над 750, на места ще има под 450. Очакванията са много добри. Очакванията за цена стартираха доста добре. Добивът, който очакваме и цената, която стартира около 35 стотинки на пшеницата ще е глътка въздух за производителите” – посочи още тя.  


Радостина Жекова изрази благодарността си към всички собственици на земя, които са проявили изключително разбиране към земеделците миналата година след критичните добиви и съответно ниските нива на изплатени ренти.


„Проявиха невероятно търпение и разбиране за 2020 година. Има страшно малко сътресения, винаги има хора, които отказват да разберат каква е ситуацията, но много малко хора реагираха на нивата на рентите. Това ни даде спокойствието, че няма да имаме повече задължения, които така или иначе сме натрупали” – сподели тя.  


По думите й тази година се очаква да бъде доста добра и от страна на добивите от слънчоглед, царевица, рапица. 


„Ако се придържаме към 30-те процента, би трябвало да влезем в нива на ренти някъде между 60 и 80 лева. Все още е много рано, но ако няма сътресения и всичко върви нормално, би трябвало да се върнем на нивата от 2019 година” – посочи тя. 


Очаква се жътвата на пшеницата да започне след около 10 дни, но това забавяне не никак притеснително, споделя Жекова. По думите й от тук нататък, ако започнат да валят продължителни дъждове, ще се влоши качеството на пшеницата. „Аз се надявам да е слънчево, да имаме едни 32-3 градуса и да можем да ожънем” – каза в заключение Радостина Жекова. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+