Капачки за благотворителност с поредно дарение за МБАЛ-Добрич

Официално връчиха дарението на Педиатрията. Кампанията за събиране на капачки в Добрич продължава.

Капачки за благотворителност с поредно дарение за МБАЛ-Добрич

В продължение на месеци хиляди жители на Добрич и областта събираха и предаваха пластмасови капачки и жълти стотинки в подкрепа на каузата да бъда събрани средства и закупен ехографски трансдюсер за детското отделение на добричката болница. От днес това е вече факт.



 

В 12,00ч. в присъствието на медии и ръководството на болницата и екипа на педиатричното отделение, доброволците от Капачки за благотворителност официално дариха медицинския уред.

Станислав Тасков - представител на фирмата „Илан медицинска апаратура ООД“, обясни: „Това е последно поколение ехографски IQ трансдюсер, златен стандарт, изработен е от специален композитен материал, съобразен е с нуждите на специалистите в болницата. Има широк спектър на приложение с широк чистотен диапазон. Трансдюсерът е първият и най-важен компонент да работи нормално цялата конфигурация на ехографската система. Той е основното звено, благодарение на което се постога високо качество на изображението.“ Специалистът  разясни още и демонстрира нагледно как трансдюсерът има специален захват в ябълковидна форма за антистрес позиция на ръката, т.е. да не се изморява специалистът в процеса на работа. "Има вграден температурен контрол за запазване на оптималните параметри на работа дълго време. Намира приложение в диагностицирането на заболявания на щитовидната жлеза, както и за мускулно-скелетни изследвания"-допълни той.


 

Младите майки от "Капачки за благотворителност" обясниха, че досега са правили дарения за АГ отделението, а  това поредно дарение е предназначено за Педиатрията. Сега предстои разговор с ръководството на болницата, за да се вземе решение какъв апарат да се закупи със събраните средства в последната им успешна кампания. Те благодариха на всички, които подкрепят инициативата и изтъкнаха,че събраните количества капачки и стотинки се увеличават с всяка изминила година и призоваха добричлии да продължава да бъдат активни.

Началникът на Педиатрията д-р Йовчо Йовев изтъкна, че това дарение е много важно за тях и за малките пациенти между 0 и 18 години. „Това дарение е предназначено за децата - това е най-важното! Без значение е стойността на апарата, важно е че ще можем да го използваме при прегледите на щитовидна жлеза, коремни органи и тазобедрена става при най-малките и новородениете. „


Д-р Георги Желязков - директорът на МБАЛ-Добрич благодари на инициаторите на благородната инициатива и изтъкна важността на жеста - ще могат да се диагностицират евентуални проблеми още в начален етап при дечицата, родени или приети в болницата. „Така ще можем да направим адекватна профилактиката и да разберем какъв е проблемът, защото колкото по-рано се направи това, толкова резултатите ще са по-добри. Благодаря ви още веднъж!“

Кампанията за събиране на капачки в Добрич продължава. Следващото по-мащабно събитие доброволците планират за септември месец тази година.