Филм с участието на Мария Бакалова открива фестивала „Ранно пиле” в Балчик

За любителите на качественото късометражно кино Американска фондация за България и Културен център „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от селекцията на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Повече за самия фестивал и какво да очаква публиката в Балчик ни разкрива Нора Ангелова, която е координатор на събитието.

Филм с участието на Мария Бакалова открива фестивала „Ранно пиле” в Балчик

“Ранно пиле е международен  студентски фестивал, основан през 2005 година от Американска фондация за България, която има програма за финансиране на студентски филмови проекти. Всяка година доста сериозен бюджет се разпределя между сценарии на талантливи студенти по кинорежисура. Фестивалът беше естествено продължение на тази програма, като през 2005 година филмите бяха предимно български, а през 2006 година фестивалът стана международен. Към днешна дата в картата на фестивала са включени страни от всички континенти. Интересното е, че освен да представя филмите на младите студенти, той осигурява възможност за контакт помежду им и обмяна на идеи и опит. Организират се и много качествени мастър класове и уъркшопи на известни и изявени професионалисти в областта на киното, операторското майсторство, театъра, анимацията и т.м. Има и доста сериозна образователна страна. Обикновено той се провежда от 1 до 5 ноември всяка година. Миналата година за първи път бяхме онлайн предвид обстоятелствата и пандемията. Надяваме се тази година да можем да бъдем отново на живо, да се срещнем в кино салона с младите творци” – сподели Ангелова.



В рамките на три дни – от 25 до 27 юни в Каменната зала на Двореца киноманите ще имат възможност да гледат български и румънски филми, спечелили награди в последните издания на фестивала. Прожекциите ще бъдат с начален час във всеки от трите дни от 16,00 до 17,30ч.

„Това, което предстои да видите в Балчик е селекция от най-добрите български и румънски филми, представени на предишни издания на фестивала. Изключително интересно е, че филмът, който открива фестивала – „По стечение на обстоятелствата”, на младия режисьор Петър Чивийски, е с участието на Мария Бакалова - първата и единствена българска актриса, номинирана за „Оскар”.  Ще е много интересно да се види участието й в курсова работа. Към момента на снимките режисьорът все още е студент” – разкри Нора Ангелова.

Ще бъдат показани творбите на възпитаници на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Нов български университет и Академията по театрални изкуства и кинематография, Букурещ.

„Инициативата да представяме селектирани филми от фестивала в „Двореца” в Балчик е вече за трета година. Установихме, че на това място интересът към българските и румънските филми е най-голям, затова тази година международното участие включва изцяло и само румънски филми – игрални и анимация” – сподели още Ангелова.