Повече от 1600 ще са участниците в събора „Песни и танци от слънчева Добруджа”

Повече от 1600 ще са участниците в събора „Песни и танци от слънчева Добруджа”
Най-мащабното събитие от културния календар на Община Добричка – фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, ще събере любителите на народното творчество в местността „Славната канара” на 26 юни. Повече за събора и неговата програма ни разкрива кметът на община Добричка Соня Георгиева.

„За наше съжаление  през 2020 година не успяхме да проведем събора, но тази година всички наши сили са насочени към неговото 52-ро издание. По традиция през месец май и началото на юни направихме фолклорни  прегледи „Добруджа, обич моя!”, които дадоха възможност на изпълнителите, които ще участват в събора, да се представят на четири сцени в читалищата в с. Царевец, Плачидол, Черна и Ловчанци” – каза Георгиева. 


Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” ще даде възможност на повече от 1600 участници от цялата страна да се представят на четирите сцени. 


„Ще имаме около 160 участници и от Румъния, които ще се представят на сцените. Ще имаме участници и от Украйна. С това участие форматът на събора се очертава като международен” – каза още кметът на общината.


Най-малкият участник в 52-рото издание е четиригодишната Василена Василева от с. Бранище, а най-възрастният - 86-годишната Мария Иванова от с. Одринци. 


„В този диапазон ще се представят 46 индивидуални изпълнители от цяла България, четирима са инструменталистите, над 70 са певческите групи, 22 са танцовите състави, 5 са групите за народни обичаи. Като домакини сме много  щастливи да посрещнем и чуждестранното участие. На празника ще пристигнат наши приятели от Украйна и 80 деца, които ще представят свои изпълнения на самия събор” – посочи Соня Георгиева. 


Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” ще се състои на 26 юни, от 9:30 часа в местността „Славната канара” край Дебрене.  При лоши метеорологични условия и силен дъжд Община Добричка е подготвила четири естради – в селата Паскалево, Ловчанци, Дончево и Победа, на които ще се изявят участниците в събора. 


„Заповядайте на Дебрене на 26 юни и на нашия празничен концерт и тържествено събрание, които ще се проведат на 25 юни, от 14 часа в залата на Драматичния театър „Йордан Йовков”. Ще се радваме да сте наши гости” – каза в заключение Соня Георгиева. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+