Проф. Иван Киряков: Посевите са в отлично състояние

На фона на ниските температури през месец март и опасенията какво се случва с посевите в област Добрич, в момента те са в отлично състояние. Това заяви ръководителят на отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджанския земеделски институт – проф. Иван Киряков.

Проф. Иван Киряков: Посевите са в отлично състояние

„От разговори с колегите, и в другите райони на страната посевите са много добри. Имаше известен проблем с жълтата ръжда, и то тук, около института край Генерал Тошево. Земеделските производители успяха да се справят тази година. Наложи им се направят трето третиране, заради болестите. То рядко се налага, но тази година така стоят нещата” – категоричен беше проф. Киряков.



При добро време и липса на поройни дъждове, полягания и силни бури, се очаква добивите да са двойно повече от миналата година за област Добрич. 

„Добивите ще надхвърлят 500 кг от декар за област Добрич. Говоря за средни добиви, защото край морето – в района на Шабла и Каварна, пшеницата стана малко рядка. Това опърляне оказа влияние върху гъстотата на посевите” – посочи още селекционерът. 

Очаква се жътвата да започне след около месец – около 10 юли. Миналата година тя започна на 25 юни и свърши много бързо -  на 2 юли.


Тази година Добруджанския земеделски институт представя две основни групи сортове.  Първата група са сортовете, които ще бъдат продавани – това са един сорт твърда пшеница, който е разпространен в Турция, четири сорта тритикале, два - ечемик – единият пивоварен, другият – фуражен. Във втората група са сортове, които са признати или през тази година, или през миналата година и в момента са в началносемепроизводство – тоест, ще излязат на пазара след 2-3 години. Тук влизат четири нови сорта твърда пшеница и 2 сорта тритикале. Успоредно с това влизат 4 селекционни линии пшеница, които се очаква да бъдат признати през 2021-2022 година и една селекционна линия тритикале. 

Бобовите култури са представени от четири основни сорта. Единият е за двуфазно прибиране, другите за директно прибиране.  3 са сортовете зимен фуражен грах, като последният е признат тази година.