Днес е Спасовден

Днес е Спасовден
На днешния ден Православната църква отбелязва Възнесение Господне (Спасовден). Този празник се чества винаги в четвъртък, на 40-тия ден след Великден.

40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек.


Празникът се нарича Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение. На този ден в подножието на Елеонската планина Христос се въздигнал в небесата.


В народния календар седемте четвъртъка след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са пуснати по земята на Велики четвъртък. Затова в събота след празника се отбелязва Черешова Задушница.


Според българските народни вярвания на 40-тия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните и бездетните. На сутринта се гадае за изхода от болестта по водата в зелената паница. Плува ли в нея цветец или листо, изходът ще е благоприятен, затова от водата трябва да се пие в продължение на 40 дни.


Съшествува поверие, че рано сутринта на Спасовден, ако човек мълчешком отиде при пуст кладенец и погледне в него, вместо своя образ ще види образа на онзи свой починал роднина, за когото си мисли в момента. А ако днес вали дъжд - годината ще е богата.


Днес имен ден празнуват Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+