Гост диригент и гост солист за концерта на Българския камерен оркестър в Добрич

На 9 юни от 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се състои концерт на Българския камерен оркестър с гост диригент Стефан Бояджиев и солист Веселина Андреева - сопран.

Гост диригент и гост солист за концерта на Българския камерен оркестър в Добрич

В програмата са включени и две солови произведения в изпълнение на Ирина Олшанска - цигулка, концертмайстор на оркестъра и Кремена Христова - виолончело.



Кратки биографични данни на гостите:

Стефан Бояджиев е роден в гр. Варна.  Завършва НУИ „Добри Христов” в родния си град със специалност пиано. Дипломира се в НМА „Проф.Панчо Владигеров” гр. София в Теоретико-композиторски и диригентски факултет, където профилира хорово и оркестрово дирижиране. Има  бакалавърска степен по оперно-симфонично дирижиране в Нов Български Университет гр. София в клалса на диригента доц. д-р Деян Павлов, а през 2013 г. завършва магистратура по оркестрово дирижиране в АМТИИ гр. Пловдив при маестро Георги Димитров. Освен концертите със симфоничния оркестър на Националната музикална академия дирижира Пазарджишки симфоничен оркестър, Софийски духов оркестър, Симфониета - Видин, Врачански симфоничен оркестър, Музикален театър „Ст. Македонски”  София, Старозагорска опера. От 2013 г. работи като оркестров и хоров диригент в Държавна опера гр. Варна. Сред най-значимите оперни, оперетни и кантатно-ораториални заглавия в репертоара му влизат  „Макбет”, „Царицата на чардаша”, „Луд гидия”, „Любовен еликсир”, „Трубадур”, „Кармина Бурана”, „Българи от старо време”. Дирижира и различни симфонични, оперни и оперетни концерти. През 2013 г. и 2014 г. е солист пианист на Втория клавирен концерт от Сергей Рахманинов под съпровода на оркестъра на Държавна опера Варна. Дейността му включва също и изяви като солов пианист и камерен изпълнител.

Веселина Андреева е родена в гр. Варна. През юни 2013 г. още като ученичка в НУИ „Добри Христов” Варна печели първа награда за дует и втора награда за солово изпълнение на конкурса „Планета детства” в гр. Обзор, а през март 2014 г. пее с Варненска филхармония във Фестивален и конгресен център Варна. Завършва НУИ „Добри Христов” Варна със специалност класическо пеене, след което учи класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Нико Исаков. 

През 2018 г. печели място от конкурса за специализанти по оперно пеене в Академия „Борис Христов” в Рим и през април 2019 г. завършва специализацията си там. Участва в майсторските  класове по интерпретация на френска музика на Вера Николова и Оливие Дориа, също и на Веселина Кацарова. През 2016 г. като студентка участва в ролята на Дона от мюзикъла „Мамма миа!“ на сцената на Музикалната академия, а през 2017 г. пее в спектакъл „Любовта в операта” на сцената на Старозагорска опера. През същата година дебютира и в Софийска опера  в ролята на Папагена от операта „Вълшебната флейта” на Моцарт. През 2018 г. участва в концерти със Симфониета Враца и играе в Стара Загора в спектакъла „Телефонът“ от Меноти в ролята на Луси. Солист е на концерт на Софийска филхармония в зала „България”. През 2019 г. дебютира в спектакъл  „Италианката в Алжир” от Росини на сцената на Старозагорска опера в ролята на Елвира. От 2020 г. пее в концерти и спектакли на Варненска опера. Там дебютира в ролята на Елена от оперетата „Хубавата Елена“ от Офенбах.

Билети на касата в Концертна зала „Добрич“