Ваксинационният процес в област Добрич се движи с темпове под средните за страната

Общият брой на поставените дози до момента е 12 737, като общият брой на ваксинираните е 9 627 лица, при 3 110 лица ваксинационният процес е завършен.

Ваксинационният процес в област Добрич се движи с темпове под средните за страната

На 27 и 28 април са поставени най-много дози ваксина от началото на ваксинационната кампания в областта – 446 дози (252 – Пфайзер, 166 Модерна и 28 Астра Зенека) на 27 април и 458 дози (252 – Пфайзер, 74 Модерна и 132 Астра Зенека) на 28-ми.


„COVID-19 ни изправи всички като общество пред сериозно изпитание. Вирусът ни постави невидими граници и продължава да се опитва да ни превърне в свои затворници. Отне ни любими хора, прегръдките с близките и радостта от ежедневното общуване. И за да не бъде това норма на поведение, нека всеки от нас прояви разум и отговорност, като се довери на науката и се имунизира срещу заболяването.  Днес в различните социални мрежи могат да се прочетат много истини и неистини, но нека всеки един преди сляпо да повярва на каквото и да било, първо да провери. Най-лесният начин е да се разговаря с личния лекар. Здравето на всеки човек е лична отговорност. Всеки човек е отговорен и за здравето на околните. Нека не допускаме COVID-19 да ни направи свои затворници и да ни отнеме топлината от общуването с близки и приятели. Науката е спасявала човечеството. Сега отново науката чрез ваксините води битка, в която ние, хората, трябва да се включим активно, като се ваксинираме, за да си върнем всички заедно нормалния живот“ – апелира областният управител Красимир Кирилов. 

Директорът на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова съобщи, че има налични достатъчни количества ваксини и по график се очакват още доставки. „За разлика от началото на ваксинационния процес, доставките вече са регулярни и количествата са повече. Имаме ваксини и готовност да предоставим и на личните лекари, когато имат желаещи пациенти“ – каза тя. 

В периода 30 април – 9 май РЗИ-Добрич е създала следната  организация за работата на имунизационни пунктове на територията на област Добрич, както следва:

•Вторите дози ще се поставят в имунизационните пунктове, в които гражданите са получили своята първа доза ваксина. 

•Гражданите, чийто ден за поставяне на втора доза ваксина съвпада с празничен или почивен ден, ще получат (ако вече не са получили) телефонно обаждане от ваксинационния пункт, в който са получили първата доза на ваксината и ще им бъдат определени конкретни нова дата и час за поставяне на втората доза.

•Гражданите, които са направили своята регистрация в електронния портал за имунизиране срещу COVID-19 в периода 30 април – 09 май, ще бъдат уведомени по телефона от имунизационния пункт за който са се записали, за деня и часа, в който следва да се явят, за да получат първа доза ваксина. 

•Гражданите, попадащи във фазите на Националния ваксинационен план, на които предстои поставяне на първа доза ваксина срещу COVID-19 в периода 30 април – 9 май, ще бъдат уведомени по телефона от временен имунизационен пункт за деня и часа, в който следва да се явят, за да получат първа доза ваксина“.

Във връзка с обявеното отваряне на зелени коридори за ваксинация РЗИ информира, че „Зелени коридори“ за област Добрич ще се реализират в 7 от 11-те временни имунизационни пункта. 

От РЗИ обръщат внимание, че на 30.04.2021год., 01.05.2021г., 02.05.2021г., 03.05.2021г., 06.05.2021г. и 08.05.2021г. не са планирани зелени коридори. 

От 10 май, гражданите, записани чрез електронния портал за регистрация на ваксинация срещу COVID-19 ще могат да заявят и получат предпочитания от тях вид ваксина – иРНК или аденовирусна. За всички пунктове ще бъдат осигурени количества от двата вида лекарствени продукти.