На инат: Договарят последни клаузи по разрешителното на "Шеврон"

В момента се договарят последните клаузи от договора с американците от "Шеврон" за разрешителното за добива на шистов газ, призна министър Трайков. Екоактивисти пък алармираха за незаконен сондаж на шистов газ в с. Рогозина, община Генерал Тошево. Питаме Европейската комисия: подлежат ли предварителните сондажи на изискването за екологична оценка?

На инат: Договарят последни клаузи по разрешителното на "Шеврон"
В момента се договарят последни клаузи от договора с "Шеврон" за разрешителното за проучване на шистов газ, но преговорите не са финализирани, каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, без да даде повече подробности с аргумента, че бърза за парламентарен контрол.

Той пак изтъкна икономическият ефект от добива по този метод.

Проучванията за наличие на шистов газ са първата крачка, която може да доведе до енергийна независимост на страната.

"В условията на криза е още по-важно да проучим всички резерви, с които разполагаме", аргументира се той. По думите му среднопретеглената цена на природния газ от внос у нас сега е 475 долара, а цената на шистовия газ в Полша е около 270 долара. В САЩ пък цената му емежду 140 и 250 долара за 1000 куб. метра.

България е поискала от ЕК разширено тълкуване на европейското право, така че в нашия закон да се заложи и изискването за предварителна екологична оценка, за да се разреши проучване за шистов газ. Това пък заяви и министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Засега няма постъпили проекти в Министерството на околната среда за проучвания за шистов газ.

Ако някой някъде види, че има сондажи и се извършват проучвателни дейности, нека да знае, че това е незаконно и моля да ни сигнализирате, каза Караджова.

Представители на гражданското общество, които бяха на дискусията, подадоха сигнал, че имат данни за незаконно проучване в село Рогозина, община Генерал Тошево. Министър Караджова обеща проверка по случая.

Караджова обясни, че се дава принципно разрешение, но при всички концесионни договори е задължително да се извърши проучване за безопасност според българското законодателство.

Опит да вземе думата направи и новият кмет на Нови пазар Румен Панайотов. Той обаче му прекъснат с дюдюкания.

Екоактивисти протестираха неведнъж досега заради това, че  правителството дава разрешение на американската компания „Шеврон” да проучва за шистов газ край Нови Пазар без предварителна екологична оценка.