Пет сигнала разследва Районната прокуратура в Добрич за използваве на неистински документи за гласуване

Има днани, че се работи по схемата с фалшиви лични карти. Сигнал за измамата е подаден от секционните комисии в две училища в града.

Пет сигнала разследва Районната прокуратура в Добрич за използваве на неистински документи за гласуване

Четири от случаите са Средното училще „Петко Рачов Славейков“ в Добрич. Час след началото на изборния ден в една от секциите е влязло младо момиче, което носило декларация за гласуване на друго място, с печат, който е за район Младост с адрес в столицата. 


"Успя да гласува, но при направена справка в ГРАО се участониви, че лице с такова ЕГН не съществува, като тя представи оригинална лична карта“ – заяви Пламена Баръмова – председател на СИК. 

Час след това в секцията има втори опит, но този път от мъж, отново с оригинална лична карта и декларация. От СИК веднага направили справка и отново се установило, че такъв човек не съществува. 

В съседна секция случката се е повтарила. По информация на председателя на секционната комисия Иванка Николова са предоставени и удовстоверения за наблюдатели.

„Той трябваше да бъде наблюдател на българската неправителствена органазиця „Звено за развитие на гражданското общество“. Пристигна въпросният господин със зелена карта от ГРАО, лична карта и удостоверение  за наблюдател. И заяви, че иска да гласува в моята секция. Поисках документите  за проверка, при допир личната карта видимо беше по-грапава. И се усъмхних, че има проблем” – заяви Николова. Тя повикала дежурния полицай, за да провери личните документи на човека. Установено било, че личната карта е фалшива, както данните в нея, така и номера. 

Все още не ясно колко души са участвали в опита за измама. По информация на прокуратурата е задържан един.