Сдружението за свободно изкуство в Добрич ще създаде фондация за подпомагане на талантливи деца

Сдружение за свободно изкуство е неправителствена организация, целяща да популяризира културата и изкуството като цяло в нашия град и да подпомогне младите таланти, които по една или друга причина, нямат възможност да се развиват в своята област.

Сдружението за свободно изкуство в Добрич ще създаде фондация за подпомагане на талантливи деца

Днес на гости са ни Радослав Рудачев – Руди, който е председател на организацията и двама от членовете – Красен Петков и Костадин Георгиев.  С тях ще разговаряме за сдружението, неговите членове, свършеното до момента и бъдещите инициативи. 


Предлагам ви първо да се представите с по няколко думи.

Радослав Рудачев – Руди: Занимавам се с изкуство от много ранна детска възраст. Стенописец съм, графитър и айрографист. 

Красен Петков: Занимавам се с визуални изкуства от почти 20 години, по професия съм с татуист, занимавам се предимно с графити, графичен дизайн и всякакъв тип визуални изкуства като цяло. 

Костадин Георгиев –Аз се занимавам предимно с татуировки. 

Разкажете малко повече за сдружението, как се роди идеята, каква е неговата цел?

Радослав Рудачев – Руди: Решихме, че можем да обединим творческите си сили и способности и да направим нещо по–стойностно за града ни. Така се роди идеята да направим Сдружението за свободно изкуство. Неговата цел е да популяризира изкуството в градска среда, да обедини повече артисти под едно крило, да сме по-сплотени и да работим по различни проекти в сферата на изкуството, като рисуване, музика, танци и други. Искаме да развием културата на града. 

Костадин Георгиев – Целта на нашето сдружение като цяло е развитието на културата и изкуството в града, както подпомагането на млади таланти, обогатяването на града от гледна точка на облагородяване на пространства, изрисуване на стари сгради, реставриране и други. 

Защо „свободно” изкуство?

Радослав Рудачев – Руди:  Изкуството трябва да е свободно, за да може да извлечеш най-доброто от себе си. 

Красен Петков: Свободно, защото не искаме да го обвързваме по никакъв начин с някакви външни стойности. Повечето от нас са артисти на свободна практика, всеки един от нас работи сам над своите неща и идеята е да обединим силите си да работим всички заедно с една цел. Основно да се случват свободно нещата, да бъдем независими и да не ни слагат рамка, по която да творим. 

Какви хора членуват в сдружението?

Радослав Рудачев – Руди:  Хората, които членуват в сдружението, са Енчо Иванов, който е татуист, Христо Русев – фотограф и видео оператор, Калоян Митев, който е брейкар и има собствена школа за танци, Ивайло Донков – музикант, занимава се с диджейство. Имаме нови членове, които все още са на пробен период. Те са си артисти, просто трябва да подкрепят нашите каузи, за да могат да станат легитимни членове. За сега повечето членове са от града, обаждат ни се и от други региони и скоро ще си направим клонове и в други градове. 

Красен Петков: Като цяло сдружението е отворено за всякакъв вид артисти, идеята е да си помагаме, кой с каквото може, без значение от къде е. 

Каква беше личната ви мотивация да създадете сдружението? 

Красен Петков: Като цяло ние сме много мотивирани личности. Понеже всички сме израснали в Добрич, а нашият град преди години, когато започнахме да се занимаваме с изкуство, беше много жив. Имаше много хора, които правиха различни неща, рисуваше се навсякъде, правеше се музика. През годините много от нас са живели в чужбина, прекарали са доста години навън, събрали сме опит в много различни сфери. Сега покрай ситуацията с вируса много от нас се прибраха в града. Смятат дори да останат тук. Виждаме, че голяма част от нещата, които са се случвали като сме били малки, не се случват. Няма мотивирани хора, младите в момента не се занимават с обществено полезни дейности, не се занимават толкова нито със спорт, нито с изкуства. Като цяло културата в града липсва, няма такъв голям интерес от децата да рисуват, да танцуват, да правят музика. Именно мотивацията ни е с този опит, който сме събрали през годините, да предадем тези знания на по-младите и да ги мотивираме да творят, да създават изкуство в Добрич. 

Да разкажете за първите две инициативи, които успяхте да реализирате. 

Костадин Георгиев: Първата ни инициатива беше за Трети март на паметника на Хан Аспарух, там изрисувахме камата и револвера на Васил Левски върху библията. 

Радослав Рудачев – Руди:  – Това е символ, който да напомня на всички общественици, че трябва да работят в полза на обществото и страната ни, да помнят заветите на Васил Левски. Общо взето го направихме за 10 часа, на втори март го започнахме, за да бъде готов за празника. Имаше доста хубав отзвук. 

Костадин Георгиев: Вторият ни проект беше за изрисуване на детското отделение  в болницата в Добрич, като цяло се прие доста положително. Там изобразихме мотивиращи рисунки, като различни професии и занятия със спорт, музика и други, които да мотивират децата да предприемат някакво развитие в бъдеще, тъй като щом са там децата, ситуацията при тях не е добра. 

Радослав Рудачев – Руди:  – Вече имаме информация от докторите в детското отделение, че реално тези рисунки наистина дават сили на болните деца, които са влезли за лечение. Рисунките са на 3 -4 дни и вече започнаха да трупат истории, много добре се получиха нещата чисто емоционално. Много добре въздействат на всички отделението, даже и на персонала. 

Красен Петков: Радват се хората, съвсем различно е, когато работиш в една по-богата среда. Така или иначе те работят под напрежение с болни деца, не им е лесно. Цветовете влияят на хората на едно подсъзнателно ниво. Те го усещат с времето. Когато започнат да работят в по-цветна среда, а не в стерилно бяло, със сигурност им влияе много по-добре. 

Какви инициативи предвиждате в бъдеще?

Красен Петков: Подготвяме една благотворителна изложба в галерията в Добрич. Идеята е да възродим килиите, които са част от галерията. Това е помещение, което преди време е било използвано за затвор, сега е превърнато в изложбена зала. Понеже е в малко по-изостанала част от галерията, има нужда от лек ремонт и някакви подобрения. Нашата идея е да направим една благотворителна изложба, в която ще представим наши творби, на целия екип, на хора, които ще поканим да се включат в изложбата. Искаме да продадем някаква част от творбите и със средствата да ремонтираме тази зала, която да бъде използвана за по-нататъшни изложби. Идеята ни е възродим това място.  Предвиждаме тази инициатива да се случи в средата на месец май. 

Радослав Рудачев – Руди:  – Ако не е възможно организирането на това събитие, заради противоепидемичните мерки, ще излезем пред галерията и ще рисуваме на открито.  По принцип имаме идея и да продължим инициативата, която направихме в детското отделение. Следващото, което предвиждаме е да реставрираме рисунките на четвъртия етаж в лечебното заведение, които са направени преди години от ученици от бившето СОУ „Дора Габе”.  Ще боядисаме една голяма част от етажа и ще добавим някоя рисунка от нас. С директора на болницата д-р Георги Желязков обсъдихме и изрисуването на Отделението по акушерство и гинекология.  Нашите идеи са много, но ще се опитаме да ги изпълняваме последователно. Възнамеряваме да създадем една фондация към сдружението, чрез която ще подпомагаме деца, които не могат да си позволят да започнат да рисуват. Да се шлифоваш, като талант, ти трябват четки, моливи, платна, които не са никак евтини. Много хора не могат да отделят тези средства. Тази фондация ще подпомагат, чиито родители не могат да си позволят да развиват таланта на детето си. 

Красен Петков: Една от нашите бъдещи цели е да създадем Арт център, в който да събираме деца, с които да работим в тази насока, да им предоставяме материали и база и да развиваме заедно талантите им, както и да им дадем сцена за изява.