Трайно пребиваващите у нас чужденци имат право на ваксина срещу Ковид-19

14-дневната заболеваемост в област Добрич е 282,3 на 100 000 жители. По думите на директора на Регионалната здравна инспекция в Добрич, през последните две седмици се наблюдава стремглаво покачване на заболелите с един постоянен темп.

Трайно пребиваващите у нас чужденци имат право на ваксина срещу Ковид-19

Въпреки че в електронния регистър можеше да се запази час за имунизация още през миналата седмица, заради въведената временна забрана за използване на „Астра Зенека” това не беше възможно. Затова и в момента в областта се ваксинират единствено хората, включени в приоритетните групи.


„Започва поставянето на втората доза на лицата, които ще участват в изборния процес - на членовете на Секционните избирателни комисии, които са получили първа доза. Заедно с това вървят първа, втора и трета доза от Националния план, ваксинираме медицинските специалисти, лицата, работещи в лечебни заведения и фармацевти, които по някаква причина в началото на януари не са успели да се ваксинират. До края на седмицата ще обхванем тези колеги, след това започваме да работим с педагогическите кадри и хората, работещи и ползващи социалните услуги. Те са част от втория етап. След това продължаваме с енергоснабдителните и ВиК дружества, телекомуникационните услуги, предприятия от хранително-вкусовата промишленост, част от администрациите, като съдилища, прокуратура, регионалните звена на част от министерствата. Това са все отрасли, без които функционирането на държавата не би могло да съществува. Всичко това зависи от количеството на ваксините, с които разполагаме. Направили сме организацията с наличните дози, ежедневно – ден за ден, определяме и следващите групи, които да бъдат поканени за ваксина” – заяви д-р Ангелова.

Според нея е редно да се ваксинират и заетите в туристическия бранш, защото летният сезон вече чука на вратата.

В страната се появиха сигнали, че лекари отказват да ваксинират здравно неосигурени лица. По думите на д-р Ангелова, в област Добрич не се наблюдава подобна практика, но по-лесно би било тези граждани да бъдат насочени към имунизационния кабинет в РЗИ.

„На този етап в нашата област нямам информация да има колеги, които са отказали да ваксинират здравно неосигурени лица. Ние сме си направили една организация по-голямата част от здравно неосигурените, които желаят ваксина срещу коронавирус, да бъдат ваксинирани в нашия кабинет, тъй като начинът, по който се заплаща поставянето й, е различен за лечебните заведения и за РЗИ. По-лесно е такива лица да бъдат насочени към нашия кабинет” – посочи директорът на РЗИ.

У нас има доста чужденци без българско гражданство. Д-р Светла Ангелова коментира при какви условия могат да бъдат ваксинирани.

„Чужди граждани, които имат разрешение за дългосрочно и трайно пребиваване, и които имат издадено удостоверение от Регионалната здравноосигурителна каса, не е проблем да бъдат ваксинирани. Те имат права като всеки един български гражданин. Всички други чужди граждани, които временно преминават през държавата ни, не могат да се възползват от ваксините”- категорични са здравните власти.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова призовава всички да спазват противоепидемичните мерки, защото заразата  се разпространява много бързо.