Фирма от Балчик се сдоби с иновативно оборудване чрез европейско финансиране

С европейско финансиране балчишка фирма е закупила и въвела ново високотехнологично оборудване - пресовъчна машина (абкант) с цифрово програмно управление, съобщават от Областния информационен център в Добрич

Фирма от Балчик се сдоби с иновативно оборудване чрез  европейско финансиране

Машината се състои от две устройства, които работят в тандем и пресова и огъва метали с дължина от 3 до 7 метра. Детайлите се използват за конструкции при производство на контейнери с различно приложение - жилищни, включително за пострадали при бедствия и катастрофи, домове за социално слаби, бежански лагери, бунгала, мобилни офиси, преместваеми обекти за отдих и почивка, санитарни контейнери и други. 



Оборудването е закупено по проект „Повишаване на конкурентоспособността на „ВБЕ КОНТЕЙНЕРС” ЕООД“. Финансирането е осигурено от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, по процедура „Достъп до финансиране в подкрепа на предприемачеството“ на Местната инициативна група „Балчик–Генерал Тошево“.  Общата стойност е 226 773,19 лв., от които 204 095,87 лв. са безвъзмездна финансова помощ. Периода на изпълнение е 18 месеца.

Към момента, въведената иновация с подобен капацитет е единствена в Североизточния район и от високотехнологичните й възможности ще могат да се възползват и други производствени предприятия в региона, като се предлага услугата – огъване на метални части и детайли на ишлеме.

По проекта дружеството разкрии нови работни места, като назначи и обучи трима работници за работа с пресовачната машината, с което допринесе за намаляване на безработицата в района.