Занаятчиите от „Стария Добрич” ще бъдат подпомогнати с по 5 000 лева

Правителството отпусна 400 000 лева за опазване на занаятите в етнографските комплекси в страната. АЕМО „Стария Добрич” е един от тях, като културната институция ще получи 100 000 лева. Средствата ще бъдат разпределени на занаятчиите, които ще получат по 5 000.

Занаятчиите от „Стария Добрич” ще бъдат подпомогнати с по 5 000 лева

Това заяви социалният министър Деница Сачева, която, заедно с кмета на града Йордан Йорданов, посети днес етнографския музей на открито и се срещна с местните занаятчии. 



 „Една много важна за нас тема, не само като община, но и като град, е запазването на нашите дългогодишни занаяти в „Стария Добрич”. През изминалите месеци министър Сачева и министерството на културата успяха да подсигурят 100 хил. лв. за подпомагане на занаятите и по-конкретно в състояние на пандемия. До момента има подписани 20 договора, всеки един на стойност 5 000 лева и съответните занаяти ще разработват програма, за могат да привлекат децата на град Добрич и те да се запознаят по-подробно с тях”, заяви Йорданов. 

В следващите месеци ще бъдат направени кратки видеа, чрез които ще бъдат промотирани занаятите в „Стария Добрич”. 

Йордан Йорданов благодари на министър Деница Сачева за подкрепата и партньорството.  „За мен е важно, че въпреки пандемията обръщаме внимание на тези занаяти. Те са ни съхранили през години и смятам, че това е правилният път”, каза още той. 

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева също изказа своята благодарност към кмета на града за бързата работа по това занаятчиите да получат своите средства от правителството.  

„Общо 400 000 лева отпусна правителството за опазване на занаятите в реалните етнографски комплекси – „Стария Добрич”, „Етъра”, „Самоводската чаршия” във Велико Търново, Златоград и в Пловдив. От началото на пандемията ние сме насочили нашите усилия към запазване на заетостта и към това повече хора да запазят своята работа. В това отношение подпомагаме както малки търговци с малки бизнеси, така и големи компании. По мярката 60  на 40 са изплатени над 700 милиона лева в подкрепа за запазване на почти 250 000 работни места”, каза тя. Занаятчиите са една от категориите, за които специално се погрижихме, защото е изключително важно да запазим част от тези единични хора, вече почти няма в България други като тях, които да се занимават с техните професии, затова беше въпрос на едно родолюбиво дело да ги подкрепим”, категорична беше Сачева.