Преброяването на населението се отлага

Преброяването на населението се отлага
Министерският съвет ще може да промени периода на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в закона.

Причината – извънредната епидемична обстановка в страната, обявена заради разпространението на COVID-19. Така новата дата за началото на най-голямото статистическо изследване у нас ще може да бъде определена от изпълнителната власт, съобразявайки я с текущата ситуация около развитието на епидемията.


Отлагане поиска лично председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски, според когото епидемичната обстановка крие реални рискове от заразяване, както на хората, така и на преброителите. Освен това, самите преброители все още не са преминали необходимото обучение, тъй като това е свързано със събирането на много хора на едно място, което противоепидемичните мерки забраняват.


Съгласно Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., статистическото изследване трябваше да започне в 0.00 часа на 22 януари 2021 г. и да приключи в 20.00 ч. на 15 февруари 2021 г. Отлагането обаче не може да бъде повече от 9 месеца, тъй като Европа изисква преброяването да бъде проведено в рамките на следващата година. 


Източник: НОВА


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+