Измамници се представят за глухи, събират пари в центъра на Добрич

Очевидци разпространиха снимки в социалните мрежи за злоупотреба на гърба на хората с увреден слух

Измамници се представят за глухи, събират пари в центъра на Добрич

Измамници се представят за глухи и събират пари в центъра на Добрич за несъществуваща дарителска кампания. Очевидци на случващото се разпространиха снимки в социалните мрежи. Оказва се, че проблемът със събиращите пари за мнима Асоциация на глухите съществува от около пет години. Петя Митева, член на Териториалната организация на глухите в Добрич, е категорична, че никой не събира средства за нуждите на организацията, на която е член от 2001 година. За Добрич Онлайн коментира, че от Съюза на глухите в България поемат издръжката на клубната им база като ток, вода, интернет и текущи ремонти. Петя Митева е имала личен контакт с измамниците, обикалящи централната част на града. По думите й преди време те са идвали от Румъния, за да злоупотребяват на гърба на хората с увреден слух.



„По мои впечатления тези хора обикалят от около четири-пет години. Аз лично съм имала контакт с тях. Спирали са ме, без да говорят. Когато ги питам чрез жест дали са глухи, не отговорят, а само показват лист. На него най-отгоре има лого на съюз на инвалиди, слепи и глухи, но под формулировката на Организация на хората с увреждания. Такава обща организация няма! На няколко реда има изписани имена и подписи, а в съответната графа за пари написано на всички по 30 лева“, разказва тя.

От Централното управление на Съюза на глухите в България завеждат дело, тъй като подобни случаи са регистрирани и в други градове на страната. Поради липса на доказателства, обаче, делото се приключва.

Петя Митева няма само една среща с измамниците, събиращи средства за мнима Асоциация на глухите. Когато ги забелязва за втори път, подава сигнал в полицията. По думите й всички са били млади, физически здрави и с добър външен вид. 

„Този път реших да подам сигнал до полицията. Надявах се на бърза реакция, защото бяха до Националната агенция за приходите. Понеже съм с увреден слух не мога да се обадя по телефона. Помолих продавачка от павилион за кафе да го напарави. Тя ми съдейства, но от полицията казаха да отида лично да напиша жалба. Отидох, показах им и снимка, написах жалбата и до там. „Глухите“ младежи бяха изчезнали.  Не знам дали в момента границата с Румъния е отворена, но преди идваха хора от там . Категорично заявявам, че няма наши членове, които да се занимават с такава дейност“, споделя Петя Митева. 

В заключение тя коментира, че само един член на Териториалната организация на глухите в Добрич е продавал сувенири, но без да събира пари срещу подпис. Мъжът е глухоням и с други физически заболявания, поради което няма възможност да работи. По думите на Петя Митева той отдавна не се занимава с това заради задълбочаване на здравословните му проблеми.