Условно наказание за добричлийка, теглила пари от чужда дебитна карта

Окръжен съд – Добрич, осъди 27-годишната Десислава Д. Р. от Добрич на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Тя бе призната за виновна за това, че на 21.01.2011 г. между 12,29 ч. и 12,37 ч. в гр. Добрич, е използвала платежен инструмент – дебитна карта, без съгласието на титуляра. Тя трябва да заплати и глоба от 480 лв. – двойният размер на причинената щета.

Условно наказание за добричлийка, теглила пари от чужда дебитна карта
По молба на подсъдимата и след като тя призна вината си, съдебният състав допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие. По реда на тази процедура съдът наложи наказанието, като намали с 1/3 размера на първоначално определеното и постанови то да бъде търпяно условно.

По делото е установено, че през месец януари 2011 г. Десислава и пострадалата 19-годишна жителка на с. Орляк се намирали в една стая в Детското отделение на МБАЛ - гр. Добрич, като придружители на болните си деца.

На 20.01.2011 г. 19-годишната неволно споделила с подсъдимата, че очаква скоро превод на определена сума, а дебитната карта е в дамската й чанта. Десислава се възползвала от излизане на момичето от стаята и взела от дамската й чанта дебитната карта. Там намерила и листче с изписан ПИН-код.

Подсъдимата и детето й напуснали болницата на следващия ден. Тя видяла банкомат в близост до портала на здравното заведение и се възползвала, да изтегли пари. Десислава не умеела да ползва банкомат и платежен инструмент, затова помолила двама непознати и случайно преминаващи мъже да й помогнат. Тя дала на единия чуждата дебитна карта и листа с ПИН-кода и поискала да й изтегли 200 лв. В 12,29 ч. била извършена успешна транзакция на тази сума от банкомата. Десислава получила парите и попитала, колко пари са останали по сметката. Непознатият й отговорил, че има налични 41 лв.

Подсъдимата се обърнала към друг случайно преминаващ мъж да изтегли от дебитната карта на 19-годишната жителка на с. Орляк още 40 лв. В 12,37 ч. вторият непознат й направил услугата.

До приключване на досъдебното производство Десислава не е върнала парите на пострадалата от с. Орляк.

Днес подсъдимата обясни, че е извършила престъплението, защото нямала пари да купи лекарства на 2-месечното си бебе. Тя изрази съжаление за постъпката си.

Десислава Р. няма образование, не е семейна, не работи, има три деца, не е осъждана.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.