Градският парк в Добрич е носил името „Адриана Будевска“

Градският парк в Добрич е носил името „Адриана Будевска“
На 12 декември 1955 г. на заседание на Изпълкома на Толбухинския градски народен съвет се взема решение „Парк за отдих и култура” (градската градина) да бъде преименуван на „Парк за отдих и култура Адриана Будевска", споделя уредникът в отдел „Нова и най-нова история“ на РИМ – Добрич Цветан Сашев.

 Освен това е взето решение улица „Генерал Кантарджиев“ също да започне да носи името на прославената актриса. Членовете на изпълкома са: Петър Миланов,Христо Сеизов,Благой Паскалев,Колю Ангелов,д-р Иван Димитров,Никола Стефанов и Стефан Петров. Председател на съвета е Петър Миланов. В брой № 295 от 14 декември вестник „Сталинско знаме“ (излизал в гр. Сталин – дн. Варна) информира за взетите от Толбухинския градски народен съвет решения. На 17 декември в-к „Добруджанска трибуна“ на първа страница съобщава за кончината на Адриана Будевска и за промените в градската среда, свързани с нейното име.


Адриана Будевска е родена в Хаджиоглу Пазарджик (дн.Добрич) на 28 ноември 1878г. Първите 11 години от живота си прекарва в родния си град.Гимназиалното си образование получава в София, Разград и Варна. Дипломира се през 1895г. в Държавната девическа гимназия „Мария Луиза“, гр. Варна.През 1896г. постъпва в Московското императорско училище,което завършва през 1899г.Дипломира се със званието „свободен художник“.Същата година е дебютътѝ на театралната сцена.Следват години на успехи и превъплъщения в повече от сто роли – най-вече драматични.Роли като Офелия от „Хамлет“(Шекспир),Акулина от „Силата на мрака“(Л.Толстой) и Нора(в „Куклен дом“ на Ибсен) я превръщат в една от водещите фигури на българския театър.Тя е един от основателите на Народния театър.След повече от 25 години активна творческа дейност е освободена от театралната трупа.През 1937г. заминава при сина сиВили в Аржентина,където живее през следващите 11 години.През 1948г. се завръща в България.Посрещната е подобаващо не само от артистичното съсловие,но и от управляващите.През 1949г. е чествана на сцената на Народния театър.Пак там през 1953г. е отбелязан нейният 75-годишен юбилей.Актрисата е наградена с орден „Георги Димитров“, а в същия ден – 13декември, театърът в Бургас започва да носи нейното име.Адриана Будевска умира на 9декември 1955 г. в София.


Не може категорично да бъде определен времевия диапазон, в който градският парк и улицата носят името на Будевска, но в издадения през 1964 г. от Градския общински народен съвет „Азбучен указател на улиците“, виждаме, че градският парк е с името „Парк за отдих и култура“, а бившата улица „Генерал Кантарджиев“ е станала бул.“Ленин“. Промените са направени в периода 1955–1964г., но точно кога, е въпрос, който все още чака своя отговор.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+