Окръжен съд – Добрич допусна екстрадиция на германец

Окръжен съд – Добрич, допусна предаване на германските съдебни власти на немския гражданин Петер Т. Клинке по негово съгласие в изпълнение на Европейска заповед за арест. Тя е издадена 18.08.2011 г. от Прокуратура Мюнхен 2 на Федерална република Германия, за да бъде задържан и приведен там за осъществяване на наказателно преследване.

Окръжен съд – Добрич допусна екстрадиция на германец
47-годишният Клинке е разследван по обвинение за фалшифициране на административни и лични документи, предназначени за продажба на чужди граждани, нелегално пребиваващи в Германия – общо 18 случая. Твърди се, че той е действал професионално и като член на банда, и е целял да си осигури източник на доходи за известно време, като за подправяне на документите е получавал сума от порядъка на няколко хиляди EUR.

Окръжен съд – Добрич, установи, че германският гражданин не е оттеглил даденото на 20.10.2011 г. доброволно съгласие за предаването му на властите на ФРГ. Той е издирван за престъпление, което се санкционира от Наказателния кодекс на Германия и на България с наказание в максимален размер 10 години лишаване от свобода. Клинке не е осъждан у нас и срещу него не се водят досъдебни производства. Съдебният състав констатира, че искането за неговата екстрадиция отговоря на изискванията на Закона за екстрадиция и европейската заповед за арест и не са налице основания за отказ. По молба на Клинке и адвоката му, Окръжен съд – Добрич, посочва в решението си, че той ще бъде предаден при спазване на принципа на особеността в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Това означава, че германските власти могат да го преследват само за престъплението, посочено в Европейската заповед за арест, но не и за друго деяние.

Окръжен съд – Добрич, потвърди наложената на Клинке мярка за неотклонение задържане под стража до екстрадирането му.

Решението на Окръжен съд – Добрич, е окончателно.

Петер Клинке е роден в немския град Пайне, постоянно пребиваващ е в Република България, живее в Добрич.