Преди студовете: как да приготвите точната почва за разсадите

За засяване на семена и отглеждане на разсади, за да получите най-добрия резултат, обикновено се използват специални смеси от почва, които трябва да подготвите предварително.

Преди студовете: как да приготвите точната почва за разсадите

Времето преди да е паднал снега и почвата в градината да е замръзнала, е точният момент. В избраните рецепти е добре да преобладава чимовката или листовката, които трябва да се комбинират с угнил оборски тор или торф.



Чимовката има нужда от едно лято

Тази почва е най-добрата за отглеждане на разсади за зеленчуци и цветя. Тя се готви от нарязани през лятото пластове чим от леки или средно глинести почви.

Чимовете се нарязват на пластове с дебелина 8-10 см и се поставяте на куп с височина до 1 м, като се поставят трева към трева. Понякога пластовете се посипват с растителна пепел (до 1,5-2 кг на 1 квадрат чим).

За ускоряване на процесите на разлагане и обогатяване на чимовата почва е желателно пластовете да се поливат с шербет на птичи тор, разтвор на кравешки тор или с настойка на неферментирала трева. В сухо лято с случай на нужда купът се полива с вода.

На следващата година такава почва вече е готова за използване. Тя се наситнява с остра лопата и се пресява през сито.

На торището ще намерите богатство

Почвата от угнил оборски тор е лека смес с тъмна окраска. Тя се получава в резултат на пълното угниване на оборски тор в продължение на 1,5-2 години.

За тази цел оборският тор се поставя на куп, като се слагат и слоеве от чимовка или обикновена градинска почва, за да не се допусне силно загряване на субстрата. През следващата година е нужно 1-2 пъти да се обърне с лопата и да се полее.

Ако оставите оборския тор в парник подобна качествена почва може да се получи и само след година.

Листовката

Листовката е лека, пореста почва, която се приготвя от окапали листа на храсти и дървета.

През пролетта и есента окапалите листа се събират и се поставят на купчина. В продължение на лятото листната маса 2-3 пъти трябва внимателно да се обърне с лопата и да се полива (най-добре е да използвате шебрет на птичи тор или настойка на ферментирала трева). Листовката е готова за използвате след 1,5-2 години.

Можете да направите по същия начин и хвойнова почва, като за целта съберете хвойнови иглички около стари пънове в гората.

В широколистната гора можете д си съберете готова листовка, като махнете от земята горния, неугнил слой листа. Под тях се намира тъмен слой почва – това е и чистата листовка.

Торфената е лека и пореста

Торфената почва е лека, рохкава с кафеникав цвят. Тя подобрява структурата и повишава влагоемкостта на почвата.

За приготвянето й трябва да използвате торф или чимове от торфени полета. Торфът трябва да престони не по-малко от 2 години, за да може от него да се отдели излишната киселинност и угнилите корени на трева. При това слоят торф в купчината през 20-25 см е необходимо задължително да се овлажнява с разтвор на птичи тор и да се посипва с варовик или с растителна пепел.