Северина Савова: Към момента търсенето на медицински специалисти е факт, както и на работещи в обувното и шевно производство

Към момента търсенето на медицински специалисти е факт, както и на работещи в обувното и шевно производство, коментира директорът на Бюрото по труда в Добрич Северина Савова по време на Общата трудова борса.

Северина Савова: Към момента търсенето на медицински специалисти е факт, както и на работещи в обувното и шевно производство

Събитието се провежда  във фоайето на Младежкия център. Инициативата ще продължи до около 15 часа. Северина Савова посочи, че покана за участие в борсата е била отправена към 10 фирми, към часа на откриването й присъстваха 8. Броят на работодателите е ограничен, за да се спазват противоепидемичните мерки. Предимно те бяха в сферата на шевното и обувно производство, както и в хранително-вкусовата и преработвателната промишленост.  От 10 до 15 са обявените работни места за секторите. 


Северина Савова сподели още, че към момента в Бюрото по труда в Добрич са обявени 71 работни места, като информацията за броя и професиите, които се търсят, се променя ежедневно. Тя уточни, че  не само работодателите обявяват свободни места, но и от Бюрото по труда търсят предприемачи, които да предложат работа на безработните лица. 

“Наблюденията са, че започва увеличение на търсене на работа, но предлагането е двупосочен процес, където не само работодателите обявяват свободни места, но и ние търсим работодатели. Не разчитаме само на тяхната инициатива”, каза тя.

По думите й след  приключване на летния туристически сезон е нормално да се наблюдава повишаване на регистрираните безработни. Северина Савова сподели, че епидемичната обстановка кара работодателите да бъдат по-динамични. Според нея е нормално те да бъдат по-предпазливи и да променят профилите, за които имат нужда от работна сила. 

“В началото на извънредното положение, не беше започнал още туристическият летен сезон, но все пак летен сезон имаше, а там бяха наети доста безработни места. Нормално, след приключване на летния туристически сезон, да има повишаване във входящия поток безработни”, добави в заключение Северина Савова.