Д-р Светла Ангелова е удостоена с приза „Лекар на годината” в област Добрич

Директорът на Регионалната здравна инспекция и секретар на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса д-р Светла Ангелова е удостоена с приза „Лекар на годината” на Регионалната лекарска колегия в област Добрич към Българския лекарски съюз.

Д-р Светла Ангелова е удостоена с приза „Лекар на годината” в област Добрич

Отличието е връчено във връзка с празника на българския лекар. 



Това стана ясно на пресконференция на колегията в Добрич. Събитието започна с едноминутно мълчание в памет на д-р Николина Кулева, която рано тази сутрин загуби битката с COVID -19.

„Денят на българския лекар – 19 октомври, за съжаление го отразяваме в една доста критична и неприятна за всички ситуация, в това число и за нас. Никога досега не сме празнували този ден в такива тежки обстоятелства, но в крайна сметка това е предизвикателство на времето, имаме го проблема и се надявам ако не бързо, то поне успешно и с по-малки загуби да го решим.  Това е дело на всички лекари в България и в крайна сметка е насочено и не може да се случи без съдействието на всички пациенти, към които са насочени всички наши усилия. Искам да поздравя всички лекари в Добрич и всички лекари в България, които при тези условия продължават да правят това, за което са призвани. Мисля, че можем да адмирираме усилията на цялата лекарска гилдия в България”, заяви председателят на Регионалната колегия на БЛС – Добрич д-р Валери Веселинов. Той пожела на своите колеги бъдат живи и здрави и да посрещат предизвикателствата, пред които се изправят. 

По традиция в Деня на българския лекар, във всяка една Регионална колегия се излъчват номинации на лекари, които са се отличили с постижения в професията, успехи и поведение.  Д-р Веселинов съобщи имената на отличените доктори в област Добрич. 

В категорията „Млад лекар на годината” е отличен д-р Евгени Василев.  Той е координатор на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение” в МБАЛ – Добрич. Д-р Василев работи в лечебното заведение  от сравнително скоро, но вече се е утвърдил като надежден и перспективен млад лекар. Самият той е преболедувал  COVID -19, като всичко е преминало нормално и той отново се е върнал на работа. 

В категорията за принос и утвърждаване на авторитета на специалността е номинирана д-р Венета Йовева, която от началото на пандемията като единствения останал специалист по инфекциозни болести в отделението, е успяла да даде всичко от себе си максимално да бъде ограничено разпространението на заболяването и компетентно да бъде направено лечението на хоспитализираните пациенти. Тя и в момента продължава да оказва помощ в новосъздаденото Ковид – отделение. 

За първи път се дава награда в категорията за иновативни методи. Тя се присъжда на Отделението по „Анестезиология и интензивно лечение” в МБАЛ – Добрич. Конкретният повод за това е, че това отделение има двама екстобирани живи и здрави пациенти след дълъг период на апаратна вентилация.  Това е постижение дори и в световен мащаб.

Д-р Деница Божидарова, която е показала невероятен дух и себеотрицание, получава приз в категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация „.Тя е влязла в Ковид - отделението няколко пъти, дори и след като преболедувала тази инфекция. 

„Лекар на годината”  е д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ – Добрич и секретар на ОКЩ. Мнението на колегията е било единодушно, че едва ли е имало лекар в областта, който да отнесе повече натоварване като специалист, човек и организатор. „Ние не знаем дори и 40% от това, което тази жена направи. Смятам, че отличието й е напълно заслужено. Гордеем се, че работим с такива колеги”, заяви д-р Веселинов. 

Отличените медици ще получат почетни знаци на Българския лекарски съюз.