Атанас Атанасов: Добрич трябва да развива събитиен туризъм

В неформална обстановка, кандидата за кмент на град Добрич Атанас Атанасов и кандидатите за общински съветници, разговаряха с представителите на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите .

Атанас Атанасов:  Добрич трябва да развива събитиен туризъм

Атанас Атанасов представи своята програма „Бъдеще за Добрич“  пред аудиторията, като акцентира върху конкретни предложения за развитие на туризма в град Добрич. 

Остарелите вече означения и предизвиквани асоции на термина „туризъм“, в момента пречат да се разгърне потенциала на града ни, започна Атанасов. Защото туризма не е само море или планина – туризма е съвкупността от различни мероприятия, към които да се насочим и от които да извличаме обществени ползи. 

Аз смятам, продължи кандидата за кмет, че Добрич трябва да заложи на събитиен туризъм – изложения, спортни състезания, конференции, аграрни форуми и т.н.  В тези области вече имаме традиции, остава само да ги развием така, че целият град да има полза.  

 Конкретното ми предложение тук е да  включим нашият град в интернет сайта  „Събитиен календар“, който вече насочва туристите към интересни места в България и им помага  да организират  маршрутите си. Този нов пътеводител е част от кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм в България, финансирана по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“. Проявите в този сайт са групирани в различни категории: празник на града, фестивал, събор,култура и изкуство, традиция и чествания, храни и напитки, походи и други, допълни Атанасов.  

„Ние можем да създадем празник на хляба, например или да организираме фестивал на зърното, нещо традиционно за нашият край и толкова характерно за Добрич...“, конкретизира Атанасов. 

„...Известно ли ви е, че тук в центъра на нашият град има останки от Римска баня, археологически паметник от III-IV в. сл.Хр. В архитектурно отношение този паметник, твърдят археолози, е изключително ценен. Този античен  археологически паметник е единственият открит и запазен в града ни, но за него изглежда никой не полага грижи –   той се е превърнал в сметище и е потънал в храсталаци... “, продължи кандидата за кмет Атанас Атанасов.  Ето това предлагам аз, заяви още Атанасов, работа в различни направления с нетрадиционни методи.

Няма как да не засегна най-болната за вас тема - наемите на терасите – плащат се сезонно, но са прекомерно високи за нашия град. Доближават  се до наемите в град Варна, чийто туристопоток е много по-голям от този в град Добрич, продължи кандидата за кмет. 

В проведения диалогичен формат на срещата, бе отправено предложение и от страна на членовете на Асоциацията за създаване на туристически информационен център, където туристите ще могат да се информират за всички исторически и археологически забележителности в града. 

Г-н Димитров заяви: „ Ние поемаме ангажимента да се грижим за обслужването на този център, но трябва добре да се обмисли, къде да бъде разположен той.  Ние предлагаме той да бъде позициониран в централна градска част,  пл. „Свобода“. Защото мястото трябва да е лесно достъпно, за да се обслужва пътникопотока от пристигащите автобуси и в същото време да разполага с необходимия паркинг, заяви г-н Димитров, председател на Асоциацията в град Добрич. 

В Община Добрич съществува Консултативен съвет по туризма, сподели друг присъстващ на срещата, чията структура е абсолютно неработеща. „...Там ние сме като статисти...нека този съвет  се превърне в един работещ орган“ Необходима е гъвкава политика от страна на Общината в сферата на туризма, заяви категорично  Атанасов.В края на срещата, кандидата за кмет Атанас Атанасов се ангажира да продължи да работи за реазлизирането на своите предложения във всички сфери на обществения живот без значение, дали той ще бъде новият кмет на град Добрич или не.