190 деца от община Генерал Тошево се включиха в урок по горска педагогика, организиран от Държавното горско стопанство

Педагози от ПП „Шуменско плато“ и СИДП показаха на децата как да се ориентират в гората, какво означават различните видове маркировка и за какво служи компаса.

190 деца от община Генерал Тошево се включиха в урок по горска педагогика, организиран от Държавното горско стопанство

 По-големите ученици подредиха сами всичко, което според тях е необходимо за поход в планината, но най-много се забавляваха по време на състезанието за най-бързо разпъване на палатка и устройване на лагер след преход.


Важна част от горските уроци са и правилата за палене на огън, като учениците от 3 и 4 клас научиха какво трябва да правят когато са на пикник в гората и искат да запалят огън, къде е разрешено това и какво се случва ако пламъците не бъдат загасени. Горските показаха на децата каква екипировка използват, когато се борят с огнените стихии и им демонстрираха как се гаси огън с гръбна пръскачка.

Децата от 1 и 2 клас на СУ „Никола Йонков Вапцаров“ и ОУ „Христо Смирненски“ получиха като подарък книжката „Приказки от гнездото“, в която горските педагози по достъпен начин ги запознават с живота на малкия креслив орел, как се размножава, какво използва за храна и къде се среща. Малчуганите учиха и се забавляваха, като всички влязоха в ролята на орлета – строиха си гнезда, мътиха яйчицата и търсиха храна за малките пилета, за да заякнат и да отлетят на юг. В края на игрите всяко „орле“ получи сладка изненада от домакините от ДГС-Генерал Тошево.

Урокът по Горска педагогика и книжката „Приказки от гнездото“ се осъществяват благодарение на Проекта „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“, който е към програма LIFE на ЕС. Страни в проекта са ИАГ, БДЗП, СИДП и ЮИДП, а целта му е да бъдат създадени нови местообитания за малкия креслив орел, да бъде опазен вида и да бъде съхранено биологичното разнообразие на горите в България.