Набират средства по делото за добива на природен газ в Генерал Тошево

Втора кампания стартира за събиране на средства по делото за добива на природен газ в Генерал Тошево.

Набират средства по делото за добива на природен газ в Генерал Тошево

Необходима е сумата от 3 800 лева, която трябва да се събере в най-кратки срокове. Тя е нужна за адвокатски разходи и експертизи. Конституираните лица по делото са Иванка Казакова, Дона Пикард и Айдън Яия.



На 25 септември от 10;30 часа в Административния съд във Варна ще се проведе поредното заседание по делото за добива на природен газ в община Генерал Тошево. Делото започна, след като фирмата Русгеоком внесе жалба срещу решението на РИОСВ да даде отрицателно становище на инвестиционното намерение за разработването на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в добруджанската община. Основният мотив на Екоинспекцията беше опасността от замърсяването на единствения източник на питейна вода за Добруджа и част от северна Румъния.

„От името на две граждански инициативи сме входирали молба за присъствие на делото. Очакваме отговори. Ако не ни допуснат да бъдем вътре в залата, ще бъдем пред сградата на Административния съд“, каза за Добрич Онлайн Синтия Недялкова от Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Тошевско. Тя призова всеки, който има възможност, в петък от 10;30 часа да присъства пред съда, за да окаже подкрепа.

„От последните експертизи, които чухме, се потвърдиха всички наши тревожни очаквания за замърсяване на водата. Разбрахме, че има опасност от замърсяване с живак. Нека всеки си направи извода дали трябва да се позволи да започне да се разработват 41 сондажа в земите ни. Освен всичко това разбрах от експертизи, че контролът ще се осъществява основно от инвеститора. Външният контрол е въпрос на закондателство”, поясни още Синтия Недялкова.

Първата кампания за събиране на средства във връзка с делото за добива на природен газ в Генерал Тошево се проведе миналата година. Тогава беше необходима сумата от 5 700 лева, за да се заплати за експертно-техническата експертиза, назначена по делото от Варненския административен съд, в което фирмата инвеститор обжалва отрицателното становище на екоинспекцията във Варна.

Дарения за настоящата кампания може да се направи по сметката на Dona Pickard в Райфайзен банк: BG75RZBB91551007602906 и Paypal на мейл pickarddona@gmail.com на основание "Дарение за разходи по дело 1060/2018 на ВнАС".