До 2030г. правят бази на Луната

Първите бази за астронавти на единствения естествен спътник на Земята, Луната, може да бъдат изградени до 2030-2035г., съобщават от руския център за подготовка на космонавтите. По плановете на Центъра пободни бази ще бъдат изградени в новооткрити пещери на Луната.

До 2030г. правят бази на Луната
Нови данни за спътника на Земята ще помогнат значително за направата на космически бази на повърхността на Луната. Според данни на Центъра за подготовка на космонавтите „Юрий Гагарин" върху спътника са открити няколко пещеристи отверстия с диаметър до 60 метра и дълбочина до 100, вероятно доказателство за вулканична дейност в миналото.

„Нужно е само да се разтвори херметична обвивка в пещерата и няма да се налага да се правят стени и таван", разяснява началникът на Центъра Сергей Крикальов, като допълва, че подобна технология е била обмисляна още при създаването на станция „Мир".

Планът включа пещерите, образувани от лава, да помещават жилищните и работните отсеци на базата, като сериозен проблем за момента остават ниските температури - около минус 30-40 градуса по Целзий.

Засега подобни проекти не са разработвани, тъй като нужни допълнителни изследвания, предвидени за автоматични, а по-късно - и пилотирани полети. На базата на резултатите от тях може да бъдат разработени и плановете за космически бази на Луната, като според Центъра първите такива биха могли да се появят до 2030-2035г.