НС реши окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване

Народното събрание продължава с разискванията на второ четене на промените в Изборния кодекс.

НС реши окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване

Със 116 гласа за депутатите приеха окончателно предложението на ГЕРБ ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване.


Държавната агенция Електронно управление заедно с Българския институт за стандартизация и Института по метрология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство. Удостоверяването ще се извършва в срок от 30 работни дни, считано от датата на предоставянето от ЦИК на машините за гласуване.

Централната избирателна комисия ще определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване, приеха още депутатите.

От БСП оспориха текста с мотива, че това ще доведе до хаос по време на предстоящите парламентарни избори.

Депутатите тепърва ще разискват основната част от промените, свързана с предложението на ГЕРБ за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

Вчера мнозинството окончателно реши на следващите избори да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Днес парламентът ще обсъди предложението на ГЕРБ за създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

От ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално. Идеята е атакувана и от опозицията, и от един от коалиционните партньори - "Национален фронт за спасение на България". В партията на Валери Симеонов предлагат запазване на общия ред, предвиден в конституцията, за избори за Велико народно събрание. В мотивите си НФСБ посочват, че Великото народно събрание изисква максимална представителност, която се гарантира единствено от пропорционалната избирателна система, а мажоритарен избор облагодетелства основно големите политически сили.

БСП настоява предложенията в изборното законодателство за Велико народно събрание да бъдат оттеглени. Лидерът Корнелия Нинова:

"160 подписа за свикване на Велико народно събрание няма да имате. Не губете времето на парламента и на народа. Това беше спасителният пояс за Бойко Борисов и за вас."

Депутатите ще решават още дали да възложат на Централната избирателна комисия да закупи или наеме машините за гласуване - предложение, което се оспорва от БСП и ДПС.

Национален референдум ще може да се провежда и по въпроси, които досега са били разглеждани само от Велико народно събрание.

Предложението на ВМРО беше прието в новия Изборен кодекс, който депутатите разглеждаха през последните два дни.

Отхвърлено беше друго искане на партията - да се намали минималният брой жители в населено място, нужен за образуване на кметство от 350 на 200 души.

Източник: bnr.bg