Българският камерен оркестър в Добрич открива новия си творчески сезон

На 16 септември т.г. от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ почитателите на класическата музика ще имат възможността да преживеят една вечер, с която Български камерен оркестър – Добрич ще открие по вълнуващ начин новия си творчески сезон.

Българският камерен оркестър в Добрич открива новия си творчески сезон

Оркестърът е с попълнен състав, а на диригентския пулт за първи път застава Иван Янакиев, един от най-перспективните и талантливи млади диригенти у нас.



Гост солист на вечерта е Атанас Кръстев – виолончело. Покана е отправена и към проф. Георги Арнаудов – композитор, да присъства на премиерното за град Добрич изпълнение на неговото произведение „Вратите на съня„ II.

Програма на концерта:

· Георги Арнаудов – „Вратите на съня„ II (Премиерно изпълнение за град Добрич)

· Йозеф Хайдн – Концерт за виолончело и оркестър No. 1, До мажор Солист: Атанас Кръстев

· Едвард Григ – Сюита „От времето на Холберг“

Билетите за концерта вече са в продажба. Можете да закупите на касата на Концертна зала „Добрич“.

Концертът ще премине при строго спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени от Министъра на здравеопазването.

ИВАН ЯНАКИЕВ е един от най-перспективните и талантливи млади диригенти у нас. Работил е на свободна практика, като успоредно с това е бил докторант към Института за изследване на изкуствата на БАН, сътрудник в музикалния отдел на Тиролския фестивал в Ерл, Австрия, управител на Фондация „432 херца“ и диригент на едноименния оркестър, който е негов личен проект.

Иван Янакиев е носител на наградата Музикант на годината 2015 в категория „Дебют“ заедно с Камерен оркестър „432“ за премиерния концерт на оркестъра в Студио 1 на БНР.

Участник е в майсторските класове на проф. Урош Лайовиц – 2018, 2019, 2020 г., както и в майсторския клас на проф. Фрийден Берниус.

Има множество научни публикации и студии.

От септември 2020 г. той е диригентът на Български камерен оркестър – Добрич.

АТАНАС КРЪСТЕВ

Завършва НМА „Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев (2012). От 2011 г. до 2014 г. специализира при проф. Наталия

Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”- Мадрид. Защитава докторат през 2016. Преподава виолончело в НМА „Панчо Владигеров” – асистент от 2016, главен асистент от 2017 г. Води майсторски класове в Лятната академия за изкуствата в Созопол, в Украйна - Националните музикални академии на Лвов и Днепропетровск и Националния университет за изкуства в Харков, в Националния музикален университет в Букурещ (Румъния), в Лятната музикална академия „Икон артс” в Трансилвания (Румъния), и др. Бил е член на жури в Международния конкурс за виолончелисти в Сплит (Хърватия).

Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България (2001-2015), сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти „Liezen” (Австрия - 2014), Международния конкурс „Jeunesses musicale”, Белград (Сърбия - 2015). Удостоен е с: Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза” на РКИЦ и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012), Наградата „Златен век” на Министерството на културата (2018)

Автор е на редакциите на виолончеловите партии в транскрипциите на творби от Менделсон, Григ и Рахманинов (изд. „Музика”).

ГЕОРГИ АРНАУДОВ

Георги Арнаудов е български композитор, изследовател и музиколог. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и защитава докторската си дисертация в Нов български университет. От 1992 г. преподава в Нов български университет, където понастоящем е професор по композиция и хармония.

Носител е на редица национални и международни премии и награди, като Международната премия „Карл-Мария фон Вебер“, Голямата награда на Организацията на европейските радиостанции, наградата „Златен век“ – Звезда и Грамота на Министерството на културата на Република България, наградата „Златно перо“ и др.

Арнаудов е автор на симфонични, камерни, вокални и хорови творби, клавирна музика, музика към театрални и балетни постановки. Реализирал е записи на десетки свои творби и има издадени 10 авторски албума, а негова музика е включена в редица звукови антологии на музиката на XX и XXI век, както и в издания на световноизвестни изпълнители в Naxos of America, Concord Records и Labor Records – САЩ, Holophon Records – Австрия, Гега Ню – България. През последните години негови творби имат своите световни премиери в престижни концертни зали във Ванкувър, Виена, Лондон, Москва, Мюнхен, Ню Йорк, Пекин.