Септември е най-благоприятен за пресни репички

Засяването на есенните репички започва през септември. Тогава кореноплодите ще бъдат готови за консумация за около 35-40 дни.

Септември е най-благоприятен за пресни репички

Ако закъснеете и започнете работа през ноември, вече рискувате насажденията да измръзнат. По това време вегетационният период е около 2 месеца.



Решите ли да засявате зеленчука сега, задължително много добре овлажнете почвата. Избирайте площи с по-рохкава, чиста от плевели почви. Добре е да ги настаните след зелен фасул, краставици, картофи. Използвайте основно сортовете „Сакса“ и „Едри червени“, които имат по-къс вегетационен период.

Обикновено се правят лехи с ширина 1 – 1,20 м, но може да сеете на равна повърхност. Добре е да ги слагате на етапи през няколко дни, така по-дълго ще имате прясна салата.

Нужни са 3-4 г/квадрат. Ако ги засеете разпръснато, накопавайте на дълбочина 1,2 – 2 см. Добре е да се разпръсне и прегорял оборски тор. Докато поникнат семената е хубаво да се полива през 1-2 дни, а след това по-рядко. Щом забележите, че листата са надупчени, значи се е появила кръстоцветната бълха. Напръскайте, но с инсектициди, които имат кратък карантинен срок . Готовите кореноплоди се прибират на 2-3 пъти. От 10 квадрата може да получите 15-20 връзки по 10 растения във връзка.