Успешен летен сезон реализира Центърът за защита на природата и животните в Добрич

Гостите на Зооцентъра в Добрич са били хиляди, а над 30 деца са посещавали зеленото училище, организирано всяка година за малчуганите. Редица проекти вече са започнати, влагат се много усилия за подобряването на условията за животните, както и за все по-голямото сътрудничество с други организации за защита на природата и животните.

Успешен летен сезон реализира Центърът за защита на природата и животните в Добрич

Зооцентърът в Добрич е уникален не само за Балканския полуостров, но и за цяла Източна Европа. В него, на територия от над 160 декара и сред многогодишна растителност се отглеждат редица видове животни и птици. Целта е те да се радват на естествената си среда и да не се чувстват затворници в клетки. Въпреки по-особеното лято, което вече отминава, Центърът се радва на все по-голяма популярност не само в града, но и в цяла България и бележи един успешен сезон, с много посетители и много реализирани проекти, отбелязва неговият директор Християн Христов.



„Аз го оценявам като един наистина успешен сезон, заедно с целия екип поработихме доста здраво, подготвихме доста интересни концептуални идеи, голяма част от които успяхме да осъществим. Един от успешните проекти на 2020 година за Зооцентъра е колаборацията и сътрудничеството с групата 9300, които са мои приятели и ми помогнаха за разработването на изцяло нова онлайн визия на Центъра, направихме ново лого, което е уникално – то очертава визията и силуета на нашата зубърка, която се казва Люба и е на преклонната възраст от 25 години. Тя е много важен екземпляр за нас и символ на Зооцентъра. Направихме нов уебсайт, създадохме фейсбук страница, която се радва на почти 4000 последователи, това е за 2 месеца, така че се надявам да има и за напред разрастване на популяризацията. Можем да кажем, че вече сме в интернет пространството, което е важен момент, защото хора на национално ниво се свързват с нас, научават за нашата дейност, за спасителния център и искат да идват да помагат”, заяви той. Християн Христов допълни, че в момента се разработва проект за подмяна на всички огради на тревопасните животни. 

Сред новите обитатели на Центъра за защита на природата и животните в Добрич са гълъби, зайчета, две морски свинчета, а от по-големите и интересни видове са две нандута и два зубъра от Германия на почти три години. „Костваше ми страшно много усилия докато зубрите стигнат до нас и се надявам някой ден в бъдеще да можем да реинтродуцираме видове, които се размножат при нас, в Източните Родопи, в землището на яз. Студен Кладенец”, сподели Христов. 

През лятото в Зооцентъра преподавателят Румена Енчева се грижеше и за над 30 деца, които изкараха своята ваканция в игри и грижи за животните. „Имахме много творчески занимания и много игри. В периода, в който децата бяха на зеленото училище, се опитвах да ги науча да обикнат природата, да се грижат за животните и да полагат дори и минимални усилия за околната среда, да почистват местата, на които играят и местата, на които работихме и творихме”, разказа тя. 

Децата споделят, че времето в Центъра за защита на природата и животните е било време на игри, много забавления и полезни занимания.

Източник: БНР