Кампанията „Алкохолът е лош шофьор” ще се проведе и в Добрич

Този уикенд в Добрич ще се проведе социално-отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор”. Основната й цел е да информира по въздействащ начин аудиторията за рисковете от шофиране след употреба на алкохол, като по този начин работи и за промяна в нагласите и самосъзнанието на водачите и повишаване на културата им на шофиране. Инициативата за традиционната вече кампания е на Каменица АД.

Третото издание на „Алкохолът е лош шофьор” се провежда под патронажа на Заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов и на посланика на Кралство Белгия Н.Пр. Марк Микилсен. Партньори на тазгодишното издание на кампанията са КАТ и СБА.

За пръв път тази година „Алкохолът е лош шофьор” ще се проведе и извън столицата. Добрич е един от градовете, в които кампанията ще гостува, а останалите населени места са Видин и Враца. В трите града броят на ПТП поради употреба на алкохол за 2009 г. е най-голям спрямо останалите области.

По време на кампанията в Добрич промо екипи ще дадат възможност на всички желаещи да тестват специални очила, които симулират наличието на 1.1 промила алкохол в кръвта. Те възпроизвеждат промяната на възприятията, а именно размазано виждане, забавени реакции, загуба на реална преценка за разстоянието.

Активността ще се проведе в оживените централни зони на Добрич в петък и събота вечерта, между 18.00 и 22.00 ч. Промо екипите ще бъдат в района на пешеходна зона на града – от площад „Свобода” до градски парк „Свети Георги”. Нестандартният тест е достъпен за абсолютно всички граждани.

Всички активности от кампанията залагат на превенцията и посланието за самоконтрол и сериозно и отговорно отношение към рисковете от шофиране при употреба на алкохол. По официална статистика, предоставена от МВР, за първите девет месеца на 2010 г. поради употреба на алкохол са настъпили 215 тежки пътно-транспортни произшествия, загинали са 33 души, а 289 са ранени.