Окръжен съд – Добрич задържа немски гражданин по Европейска заповед за арест

Окръжен съд – Добрич, наложи мярка за неотклонение задържане под стража на германския гражданин 47-годишния Петер Т. Кл. Той е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от Прокуратурата на гр. Мюнхен на 18.08.2011 г.

Окръжен съд – Добрич задържа немски гражданин по Европейска заповед за арест
Германските власти търсят Петер Кл. за осъществяване за разследване по обвинение за фалшифициране на чуждестранни лични документи, предназначени за продажба на чужди граждани, нелегално пребиваващи в Германия – общо 18 случая.

Петер Кл. е задържан в четвъртък в Областната дирекция на МВР – Добрич.

Окръжен съд – Добрич, след като се запозна с представените от Прокуратурата на Мюнхен и Окръжна прокуратура – Добрич, и от адвоката на документи и изслуша страните, постанови задържане под стража на германския гражданин до приключване на съдебното производство по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Съдът констатира, че деянието, за което е издирван да бъде разпитан Петер Кл. се квалифицира като престъпление по фалшифициране и търговия с административни документи и това деяние се наказва и по българското законодателство. Европейската заповед за арест отговаря на изискванията на закона. Задържаният има сключен граждански брак с българска гражданка и регистрирана фирма за търговия в България. Предвид възможността той да напусне пределите на страната и да не може да бъде изпълнена Европейската заповед за арест, съдът прие, че следва да му наложи най-тежката мярка за неотклонение.

Делото за разглеждане на искането за екстрадиция е насрочено за 20.10.2011 г.

Актът на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

Петер Кл. е от немския град Пайне, той е постоянно пребиваващ в България, живее в Добрич.