COVID-секторите в МБАЛ-Добрич не разполагат с инфекционист и пулмолог

Секторите за лечение на болните с COVID-19 в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич не разполагат с инфекционист и пулмолог.

COVID-секторите в МБАЛ-Добрич не разполагат с инфекционист и пулмолог

Добричкото лечебно заведение не може да се справи със сложната ситуация, настъпила с рязкото увеличение на заболелите от новия коронавирус. От началото на месец юли болницаа не разполага с нито един инфекционист и отделението беше затворено. От началото на август няма и нито един пулмолог, а болните от COVID-19 се лекуват от гастроентеролозите на Второто вътрешно отделение. Заради липсата на инфекционист РЗОК отказа и анекс за клинична пътека за лечение на COVID-19. Въпреки сложната ситуация реакция от страна на ръководството на болницата няма, а болните с нужда от хоспитализиране се увеличават с всеки ден. 



В момента във Второ вътрешно отделение и в бившето Инфекциозно отделение настанените пациенти са 40. Секторите за лечение на болните с COVID-19 в МБАЛ-Добрич не разполагат с нито един инфекционист и пулмолог. До този момент трима пулмолози  са работили във Вътрешното отделение на МБАЛ  - Добрич. Старшата медицинска сестра от Второто вътрешно отделение е в тежко състояние и е интубирана в Отделението по реанимация. Останалите двама пулмолози са с други заболявания, отново в болнични от началото на август месец. 

Във Второто вътрешно отделение на МБАЛ са настанени положителни, отрицателни и съмнителни за COVID пациенти. Те се лекуват от един гастроентеролог - д-р Елиз Селимова. 

„Не абдикираме от отговорността, ще лекуваме болните, но има недостиг на медицински кадри. Не сме единствените, които според мен трябва да са нагърбени с тази задача. На мен ми е ясно, че в други болници също има дефицит на такива специалисти, но знам, че винаги се намира начин да се намери специалист по вътрешни болести или пулмология, който да е ръководител на този целия процес. Нямаме такъв ръководител, нямам с кого да се консултирам в момента“, заяви д-р Елиз Селимова.

Гастроентерологът Ивелина Вълчева покрива Ковид-сектора в бившето Инфекциозно отделение:

„Освен дефицита на персонал, който е доста сериозен при нас относно сестри и лекари, проблемът е и с болни, които идват в Спешното приемно в тежко състояние, които са гастроентерологични. Ние няма къде да ги настаним, тъй като в момента такова отделение не функционира. Започва една сериозна мъка на консултанта, който ще слезе долу в Спешното, да бъде уговарян този болен с колеги във Варна. Те не могат да поемат всички наши болни, защото градът е доста голям. Отделно има и областни градчета, които идват при нас. Към този етап нямаме инфекционист, нито пулмолог, който да насочва как да лекуваме нашите болни, които са с пневмонии. Не знаем какъв ще е резултатът, ако дойде някой болен, който е с бронхиална астма. Дали трябва да го връщаме, тъй като нямаме пулмолог, който да се изкаже по неговия проблем“, посочи гастроентерологът Ивелина Вълчева.

В Ковид-сектора в бившето Инфекциозно отделение, където в момента има 14 пациенти, на смята работят един гастроентеролог, медицинска сестра и един санитар. Във Второто вътрешно отделение, където са 26 пациенти, на смяна работят един лекар, две сестри и двама санитари. Освен от липса на персонал и специалисти, работещите в болницата са оплакват от лоши условия на труд. По думите на две от санитарките Янка Александрова и Савка Тодорова в отделението дори няма топла вода, за да се изкъпят след 12-часовата си смяна. 

Лекарите настояват да им бъде командирован лекар пулмолог, който да ръководи лечението на болните с COVID-19. Медицинският персонал на отделението е сигнализирал и ръководството на болницата, но до този момент реакция от там няма.