Инвестицията в земеделска земя в Добруджа се връща за 10 години

Търсенето на плодороден чернозем за големи стопанства повиши цената му до 1350 лева.

Инвестицията в земеделска земя в Добруджа се връща за 10 години
Между 800 и 1350 лева дават купувачите за декар земеделска земя в Добричка област. Цените на чернозема ще вървят плавно нагоре, сочат прогнозите на брокери на недвижими имоти. Основната причина е все по-високата доходност от един декар земя. Инвестицията в земеделска земя е сигурна и се възвръща за 10-13 години, заяви Асен Гатев, управител на Агенция за недвижими имоти.

До 1350 лева стигна цената на декар земя в общините Балчик, Шабла и Каварна. В този регион на Добруджа има добър чернозем от трета категория. Освен това в най-северните общини по Черноморието е развито и поливното земеделие. В общините Ген. Тошево и Добричка също се търсят парцели заради качествената почва и равнинния терен. Там се поддържат традиционно стабилни и високи цени от порядъка на 1000-1200 лева за декар, тъй като земята е плодородна, има включително и втора категория. В тези общини търсенето е изключително високо за сметка на намаленото предлагане, уточни още Асен Гатев. Най-ниско се котира земята по периферията на Добричка област – по 600-700 лева за декар на границата със Силистренска област.

Като причина за плавното покачване на цените на чернозема се посочва високата доходност от един декар. Стопанствата в Добруджа са развити, модернизирани, използват нови технологии. За втора поредна година фермерите прибират добра реколта. Всичко това формира и по-висока рента. В някои региони добивите от слънчоглед тази есен достигнаха 250-300 кг, а от царевица между 700 и 900 кг/дка. Засега цените на продукцията са малко по-ниски от миналогодишните, коментира арендаторът Кирил Жендов от с. Крушари. Въпреки това рентите ще започнат от нива 50-60 лева. Според брокери, през тази есен ще има изплащане на ренти от 80 до 120 лева за декар в отделни региони.

Друг фактор за цената на чернозема е размерът и местонахождението на парцелите. За ефективно земеделско производство в Добруджа обаче се търсят по-големи масиви – по 150-300 декара. Всичко това води до намален обем на продажбите, защото стопанствата се окрупняват и все по-трудно предлагат земя за продажба. Според Асен Гатев допълнителната преработка на земеделската продукция ще тласне доходността от декар земя към по-високи нива.