Парк с различни дейности за деца обособиха пред читалището в Тервел

Екипът на Народното читалище „Димитър Дончев - Доктора” в Тервел е обособил градината пред културната институция като център за игри, развлечения и полезни занимания за деца, съобщават от местната администрация.

Парк с различни дейности за деца обособиха пред читалището в Тервел

Новата придобивка носи името „Парк Читалище”, а целта е децата да бъдат запознати с различни образователни и интересни занимания през лятото, чрез които да се откъснат от виртуалния свят. 


За вход на парка е изграден портал, който напомня за старите добруджански къщи. Около дърветата и на поляните са поставени пейки, изработени от дърво. Обособени са няколко къта. Работилница, в която са направени три стана, на които могат да се тъкат черги и китеници. Поставени са маси, на които ще се изработват различни изделия от естествени материали и ще служат и за украса на парка. Всяко дете може да вложи и лично творчество.


В парка пред читалището има и кът със спортни игри, изработени от естествени материали и игрище за футбол на малки вратички, както и пространство с настолни игри - дама, морски шах, не се сърди човече и кутия с дървено домино, в голям размер.


На площадката пред и около шадравана е изпъстрено с различни занимателни наземни игри, а между тях е и картата на България, с изрисувани характерните носии за всяка фолклорна област. Изградена е и битова чешма с бъчва и каменен улук. До нея алпинеум, ракла от дърво – „раклата на баба“ и писана каруца.


За безопасност на децата паркът е ограничен с мрежа, която е декорирана като българска шевица.

Целият парк е украсен с гъбки, къщички, дървено влакче, скулптури и пана , изработени от естествени материали, в направата на които са участвали и децата от местния ансамбъл. За удобство на сядащите са ушити сламеници.


За осъществяване на цялата идея помощ са оказали от Община Тервел, множество фирми и приятели на читалището.