Земетресението само паникьоса Шабла, няма материални щети

Няма констатирани материални щети след земетресението в Шабла, заяви пред BNews зам.-кметът Мариян Жечев. Пораженията за жителите са по-скоро емоционални, допълни той. Трусът е бил усетен във всички общини на Добричка област, както и в три варненски - Девня, Провадия и Вълчи дол, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за BNews.

Земетресението само паникьоса Шабла, няма материални щети
Към момента няма констатирани материални щети по сгради и имущество след земетресението в Шабла, заяви пред BNews Мариян Жечев, зам.-кмет на община Шабла.

С негова заповед комисия проверява един сигнал за засегнат частен имот. В зависимост от тежестта на пораженията, ще се направи предложение за възстановяване на разходите, както е установено в нормативната уредба.

"Щетите за населението са предимно емоционални", заяви Жечев и добави, че денят в Шабла е започнал нормално.

"Децата са на училище и на детски градини, а хората са на работа", допълни той.

"Доста често започнаха да ни се случват такива неща, този пък, за щастие, по-леко. Вече сме отработили как да действаме при подобни ситуации", отсече Жечев.

От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха за Bnews, че в Шабла има само паднали мазилки от сградите, няма материални щети и пострадали граждани, а от рано сутринта са тръгнали на огледи експертни комисии във всички морски общини в района, където е усетено земетресението.

Трусът е бил усетен във всички общини на Добричка област, както и в три варненски  - Девня, Провадия и Вълчи дол, казаха от Гражданска защита.

Припомняме, че късно снощи в 22.49 часа земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер е разтърсило района около Варна. Епицентърът на земетресението е на около 60 км северно от морската столица, на 26 км от Каварна и на 17 км от Черна вода, Румъния. Точните координати са 43.57 с.ш. и 28.46 и.д.