РЗИ – Добрич разполага с 4 вида противогрипни ваксини

РЗИ – Добрич разполага с 4 вида противогрипни ваксини
Грипът е остро респираторно заболяване, което се предава по въздушно - капков път и може да засегне хора от всички възрасти. Болестта започва внезапно и се развива в рамките на няколко часа.

Типични симптоми са висока температура, тежко общо състояние, кашлица, втрисане, хрема, възпалено гърло. Грипната инфекция може да бъде свързана със сериозни усложнения от страна на дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система. Характерен за грипа е и дългият период на възстановяване на организма, който може да продължи месеци, информират от РЗИ - Добрич.

        

Грипът е едно от най-често срещаните заразни заболявания. По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година от 5-10% от здравите възрастни и 20-30% от децата се разболяват от сезонен грип. Сезонният грип е причина за 3-5 милиона случаи на тежко боледуване всяка година. В България по време на грипна епидемия заболяват не по-малко от 250 000 – 300 000 души.
         

Регистрираната към момента в отдел ”Противоепидемичен контрол” на Регионална Здравна Инспекция – Добрич заболяемост от остри респираторни заболявания  в гр. Добрич е обичайна за сезона.
         

Най-ефикасното средство за защита срещу грип е противогрипната ваксинация. Тя цели намаляване броя на болните с тежки форми на грип, както и на усложненията като отит, пневмония, менингит, които налагат антибиотично лечение, често пъти в болнично заведение. Най-голям риск от усложнения  има при възрастни над 65 години и лица от всички възрасти с известни заболявания (хронични заболявания на сърцето, белите дробове, черния дроб, заболявания на кръвта, диабет) или с отслабена имунна система.
         

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се достигне обхват на ваксиниране срещу сезонен грип от 75% сред хората в напреднала възраст до зимния сезон на 2014-2015г.
         

В съответствие с препоръките на СЗО съвременните противогрипни ваксини са трикомпонентни и съдържат актуални за дадения сезон представители на вирусите тип А и тип В. Точният им състав се посочва от СЗО всяка година на базата на епидемиологични проучвания  и вирусологични изследвания. Не трябва да се използуват противогрипни ваксини, останали от предишната година. Препоръчва се ежегодна имунизация, поради това, че имунитетът е с продължителност около една година. Съставът на противогрипните ваксини за северното полукълбо за сезон 2011/ 2012 година, препоръчан от СЗО е: А /California/7/2009(H1N1); А /Perth/16/2009 (H3N2); В /Brisbane/60/2008.  
         

Имунизацията е препоръчителна за следните групи от населението, които са с повишен риск от заболяване и усложнения след заболяване:
- Всички, навършили 65 години;
- Всички възрастни и деца над 6 месечна възраст с хронични заболявания (белодробни, диабет, сърдечно – съдови, бъбречни и др.);
- Лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, общежития, военни поделения и др.);
- Членове на семействата на рискови пациенти;
-  Лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им – медицински персонал, работещи в училища, служители в армия, полиция, транспортни работници и др.;
- Всеки, който желае да се предпази от грип и усложненията му.
            

Във връзка с предстоящия зимен сезон и профилактиката на Грип и ОРЗ в Имунизационния кабинет на РЗИ – Добрич са осигурени четири вида противогрипни ваксини:
- Инфлувак – 8,96 лв.;

- Ваксигрип – 9,13 лв.;
- Айди флу - 20,28 лв.
- Флуарикс - 6,22 лв.;
            

Стойността на услугата включва цената на ваксината и цената на манипулацията (2,00 лв.).

 

Работното време на Имунизационния кабинет на РЗИ - Добрич с граждани е всеки делничен ден от 09.00 до 16.00 часа.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+