Как да отгледате по-вкусни картофи

Има много сортове картофи и вкусът им зависи от много фактори. При това вкусът им се определя не само от сортовите признаци, но и от агротехниката.

Как да отгледате по-вкусни картофи

Един и също сорт може да се окаже различен на различни участъци. Едни вещества подобряват вкуса на картофите – това са нишестето, протеините, свободните аминокиселини. Други го влошават – това са нитратите и нитритите.



Климатът и нитратите

Натрупването на нитрати зависи от климата, нормата на внасяне на органични, минерални торове, варуването на почвата, сортовите различия. Студено ли е времето и има ли много валежи, клубените натрупват много нитрати. Искате ли по-малко нитрати, трябва да прекратите торенето на културите. Можете да се избавите от излишъка на нитрати със замяната на минералните торове с угнил оборски тор заедно с микроелементи – магнезий, цинк, молибден, бор – 20-30 г на 100 квадрата. Добри резултати се получават и при внасянето на дървесна пепел (4-5 кг на 100 квадрата).

Повече нишесте

Вкусът на картофите зависи в голяма степен от съдържанието на захар и нишесте. Сортовете с нисък процент на нишесте, като правило, получават по-ниска оценка по вкусови качества. На песъкливи почви картофите натрупват 3-4% повече скорбяла, отколкото на студени и торфени. Глинестите терени могат да се подобрят с повишаване внасянето на пясък при норма 300 кг на 100 квадрата. Торфените трябва да се обогатяват с пясък, чрез варуване и внасяне на дървесна пепел.

Времето също оказва влияние на качеството на картофите. Повече нишесте се трупа при сухо, слънчево време. Вали ли често, скорбялата е по-малко. Затова е  важно да не отглеждате картофите на сенчести места, защото това може да развали качеството им.

Когато пък торите, трябва да знаете, че пресният оборски тор е противопоказен за тази култура. От него клубените стават воднисти и не са вкусни. Най-добре е да внасяте комплексно вещества – азот, фосфор и калий.

Изборът на сорт

Сортът е от съществено значение за качеството на картофите, които ще сложите на масата. Обикновено най-малко нишесте съдържат клубените от ранните сортове, средноранните имат с 3-4% повече скорбяла. При късните нишестето нараства с 4-6%, казват специалистите, тъй като клубените се прибират, когато са напълно узрели. Добре е да садите в градината си различни сортове, така ще можете да сравните и качеството на клубените им и да изберете вашата комбинация.