Със символична първа копка поставиха началото на проекта за реконструкция на бул. „Добричка епопея”

Със символична първа копка днес започна реконструкцията на бул. „Добричка епопея” по проект „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич”. Общата стойност на проекта 8 138 6546,72 лв. като в него са включени няколко компонента.

Със символична първа копка поставиха началото на проекта за реконструкция на бул. „Добричка епопея”

„Искам да започна с благодарности към колегите, които положиха изключително много труд и усилия, за да направим днес първа копка на дългоочаквания проект. Искам да знаете, че зад всеки един проект на общината стоят много хора, веригата е много дълга. За един такъв проект, се изисква много време тези усилия да дадат резултат. Радвам се, че днес след всички тези усилия от страна екипа, експертите и Министерството на регионалното развитие, е видимо как можем да постигнем общи успехи”, заяви кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов. 



Проектът „Развитие на интегрирана система на градския транспорт” е включен в Инвестиционната програма, която изпълнява Община Добрич от 2015 година. Той ще се реализира, благодарение на сключения договор за административна помощ за безвъзмездна помощ, който беше факт на 12 март. Съгласно този договор проектът трябва да приключи до 2 години. 

В рамките му е предвидено изграждането на интелигентна транспортна система, която ще регулира светофарните уредби и кръстовищата и ще включи система за позициониране на автобусите, ще бъдат поставени  електронни табла на спирките с информация в реално време кога ще пристигат транспортните средства. 

Заложено и закупуването на четири електробуса за търговското дружество „Градски транспорт”, ще бъдат закупени и две зарядни станции и един трансформатор. Ще бъдат обновени съответно 30 спирки и ще бъдат изградени 4 нови. 

Един от ключовите компоненти в проекта е реконструкцията на бул. “Добричка епопея”, като това е една от основните артерии за обществения градски транспорт. Договорът с изпълнителя е със сключен за срок от 6 месеца, строителната площадка е открита на 17 юни и се предвижда да приключи на 17 декември 2020 година. 

Целите на проекта са опазване на околната среда чрез електрически автобуси, които ще заменят използването на дизеловите превозни средства, ще се подобри безопасността на средата, като се обновят спирките по булеварда, ще се подобри и безопасността на движение като бъде изградена светофарната уредба, която реално ще отчита натовареността на самото движение по булевардите и ще бъде даван приоритет на градския транспорт и средствата със специализиран режим. 

Ще бъде подобрено и качество на градския транспорт, защото гражданите ще бъдат информирани по всяко едно време за всяко движение на превозното средство и кога то трябва да бъде на съответното място. Ще се ограничат до минимум вредните емисии, от двете страни на булеварда ще се изградят велоалеи, с които ще се поощри използването на велосипеди.