Удължават извънредната епидемична обстановка

Удължават извънредната епидемична обстановка
Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Това бе решено на заседанието на Министерския съвет в сряда. Предложението дойде от здравния министър Кирил Ананиев.


"През този период няма да налагаме нови или стари строги мерки, а ще заложим на тези, които прилагаме и в момента", каза Ананиев. И подчерта, че в сила остават изискванията за спазване на социална дистанция и лична хигиена. Силно завишен ще бъде контролът. 


Ананиев обяви, че ръстът в броя на заболелите и носителите на коронавируса от 9 юни насам е 3,2 пъти. Правели се обаче и значително повече тестове. Преди дневният им брой бил около 1200, а сега - над 2000.


Премиерът предупреди, че ако не започнат хората да спазват дистанция и не носят лични предпазни средства по стадионите и в нощните заведения, това може да доведе до повторното им затваряне.


"Демокрацията е за дисциплинираните", категоричен бе Борисов.


Той отбеляза и положителното в настоящата ситуация - нарастването на броя на оздравелите.


На брифинг след заседанието на МС здравният министър обясни, че удължаването на извънредната обстановка ще помогне на страната да се подготви по-добре за евентуални следващи вълни на COVID-19.


Ананиев каза още, че се обмисля намаляването на глобите за неносене на маски на обществени места. И допълни: "Нашата цел не е да събираме приходи от такива санкции, а да накараме хората да спазват противоепидемичните мерки".


Министърът напомни, че все още не е открита ваксина, нито лекарство, което доказaно да лекува COVID-19. Не са ясни и всички форми на разпространение на заразата.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+