Административният съд в Добрич отмени заповедта на Здравната каса, с която се отказва заплащане на животоспасяващата храна на Криси Петрова

Управителят на НЗОК трябва да се произнесе отново в едномесечен срок.

Административният съд в Добрич отмени заповедта на Здравната каса, с която се отказва заплащане на животоспасяващата храна на Криси Петрова

Продължава битката за животоспасяващата храна на Криси от Добрич. НЗОК обеща, но не изпълнява



Първи състав на Административния съд в Добрич постанови съдебно решение, с което отменя заповедта на управителя на Националната здравноосигурителна каса, по заявление на Кристина Петрова, с която се отказва заплащане на заявени услуги по реда на Наредба №2 от 27 март 2019 година за медицинските и други услуги по чл. 82, ал.1а и 3 от Закона за здравето и реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане. 

Преписката ще бъде изпратена на управителят на Здравната каса, който трябва да се произнесе отново в едномесечен срок. 

Припомняме, че 20-годишната Кристина Петрова от Добрич страда от рядко генетично заболяване пропионова ацидурия, за което писахме в края на миналата година.  Заради здравословния проблем тя не може да приема храни с белтък. Необходимо е да се храни със специално мляко, в което той е разграден. Животоспасяващата храна струва над 1 000 лева месечно. В семейството работи само единият родител. Майката на Кристина, Ани Петрова, е плътно до нея.

След като Кристина навършва пълнолетие, е лишена от осигуряване на специализираната храна от Националната здравноосигурителна каса. По закон тя се осигурява само на непълнолетни болни. В България има още около пет деца със същото заболяване като на 20-годишното момиче. Те са на възраст от две до пет години и получават животоспасяващата храна от НЗОК. На практика децата под 18-годишна възраст имат нужда от специалната храна, а на навършилите пълнолетие вече не им е необходима. След като е генетично заболяване, то няма лечение. Лечението на Криси е специалната храната и диета, която спазва.