Преразглеждат решението за 16 отбора в Суперлигата

Решаваща дума за формата на първенството от есента ще имат клубовете

Преразглеждат решението за 16 отбора в Суперлигата

По почина „проба-грешка“, новото ръководство на Българската федерация по волейбол ще преразгледа едно от първите съществени решения след идването си на власт, а именно формата, по който да протече идното първенство в Суперлигата при мъжете. Първоначалното становище бе през сезон 2020/2021 година в елитната група на България да се състезават 16 отбора. Това предвижваше участващите тимове да бъдат разделени в две групи – първа осмица и втора осмица. А определянето на двата потока да стане след участието в четири квалификационни турнира, един от които да премине в добричката зала „Добротица“. Последва обаче рязък завой в тази посока, заради недоволство от страна на част от клубовете. По този начин на сбирка на 23 юни между ръководството на Националната волейболна лига и представителите на клубовете ще се бистри по какъв начин да премине идния шампионат. В заседанието са поканени да се включат всички клубове от Суперлигата. Покана е отправена и към четирите състава от Висшата лига, изявили желание за участие от новия сезон, но те няма да имат право на глас при оформяне на решението.


Крайното мнение за формата на първенството в Суперлигата ще имат клубовете. В доказателство на думите, че искаме да работим заедно - с диалог и общи усилия да градим по-доброто бъдеще на българския волейбол, ще направим още една среща, на която да се дискутира формата, преди да се вземе решение. По искане на 6 от клубовете се организира въпросната среща, на която още веднъж да се изговори какви биха били плюсовете и минусите при различните варианти. Каквото и да е решението, ние ще се съобразим и ще градим стратегията за развитие на тази база. Виждам плюсове в няколко от решенията, но най-вече ще се търси такова, което повишава конкуренцията в първенствата - нещо, което ще е положително за всички. Независимо кое от възможните решения бъде взето, надявам се, че клубовете, които са предпочитали друго, също ще се съобразят с волята на мнозинството и ще имаме възможност да работим всички заедно за просперитета на Лигата, обяви председателят на НВЛ Атанас Гаров.
Подобна теза застъпва и президентът на ВК „Добруджа 07“ Веселин Велев, за който е важно да има обединение около решението на мнозинството, каквото и да е то. На 23 юни добричкият клуб ще бъде представен на сбирката от техническия директор Пламен Великов.