Рибата в микроязовира край село Жегларци е натровена с токсично вещество

Сигнал за мъртвата риба в микроязовира край село Жегларци предизвика проверката на компетентните институции на 14 юни. От взети проби за изследване е било установено, че става дума за натравяне с токсично вещество.

Рибата в микроязовира край село Жегларци е натровена с токсично вещество

От Община Тервел, със съдействието на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и земеделската кооперация в с. Жегларци и под надзора на официалния ветеринарен лекар на района, са извършили прочистване на язовира от мъртвата риба и загробване на същата.



Проверяват сигнал за мъртва риба в микроязовира край село Жегларци

Язовирът е общинска собственост, не е бил отдаван за ползване от концесионер и не е давано разрешение за зарибяването му. Той е малък, създаден е като водоем за ползване на вода за селскостопански нужди преди десетилетия. В него се оттича и водата, която тече от селската чешма, намираща се на метри от язовира. 

От Община Тервел уточняват, че всяко ползване на чешмата, при което се влага токсично вещество, в бъдеще може да доведе до отравяне на обитателите на естествената екосистема на микроязовир.

“Използваме възможността да се обърнем и към родителите на децата на прага на лятната ваканция. Не оставяйте децата си без надзор. Макар и малки, всички язовири крият риск от удавяне за деца, които играят край тях без надзор на възрастен”, написаха още от местната администрация.