Водата в районите на Добрич, захранвани от помпена станция „Приморци”, е негодна за питейно-битови цели

Това показват направените изследвания от Регионалната здравна инспекция в понеделник, след множество сигнали от граждани, че тя е мътна.

Водата в районите на Добрич, захранвани от помпена станция „Приморци”, е негодна за питейно-битови цели

Мътна вода потече от чешмите в голяма част от града



Припомняме, че бяха засегнати улиците „Васил Левски”, „Дунав”, „Максим Горки”, „Христо Ботев”, „Калиакра”, „Димитър Ковачев”, „Боряна”, „Митко Палаузов”, част от ЖК „Балик”, „Дружба” и „Иглика” , района на СУ „Св. св. Кирил и Методий”, бул. „Трети Март”, бул. „Добруджа”, района на болницата и царете.

От РЗИ – Добрич съобщиха за Добрич Онлайн, че проблемът е свързан със замътване на водата на един от сондажите на помпената станция „Приморци”. Същия ден бяха взети и проби. 

Окончателните резултати на пробите на водата от ПС „Приморци” и пунктове при крана на потребителите в зона Добрич, които са изследвани по физико-химични и микробиологични показатели показват, че те не отговарят на здравните изисквания.

Три проби питейна вода, пробонабрани от пунктове при крана на потребителите са нестандартни по показателите цвят и мътност – неприемливи за потребителите (при норма – приемливи за потребителите), микробно число - неприемливо (при норма без значими колебания спрямо обичайната стойност);

Една проба питейна вода, пробонабрана от ПС "Приморци" е нестандартна по микробиологичен показател Микробно число - неприемливо (при норма без значими колебания спрямо обичайната стойност).

До „ВиК Добрич“ АД е издадено предписание за предприемане на всички необходими мерки и привеждане качеството на водата, съгласно изискванията на Наредба № 9/2001 г.

РЗИ-Добрич препоръчва за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа. При ползване на вода от резервни съдове, същата преди консумация следва да се преварява.