Как да торите правилно

Не внасяйте веществата на око или ако не ги познавате

Как да торите правилно

В агротехниката на растенията важно място заема процесът на торене. За дългото време на използване специалистите натрупаха опит, който всеки един градинар трябва да споделя.



Органика или химия – кое е по-добре?

Органичните торове представляват сами по себе си органични материи – тор от животни, птичи тор, растителни остатъци, компост и др. В тях се съдържат всички нужни за растенията вещества, тъй като всеки органичен тор преди това е бил жива клетка, в която са присъствали бор-желязо-калий и др.

Химическите вещества при торенето са опростени. В тях присъстват само основните компоненти, които са нужни за храненето на растенията.

Разбираемо е, че органичните торове действат по-дълго време. Те трябва да угният. В същото време, когато се използват химически торове, резултатът се получава доста по-бързо. За стайните растения не се прилага органичен тор. В зеленчуковата градина органичните вещества се внасят не само като тор, но и за подобряване на структурата на почвата.

Ако не сте фанатик на тема здраве и органичен образ на живота и купувате краставици от съседния магазин, а не избирате всичко да е с етикета “био”, то оставете настрана зле миришещите течности и се снабдете с химичен тор. Единственото изключение можете да направите с водата от аквариума, която можете да излеете в лехата – това е изключително богат тор.

N-P-K: азот-фосфор-калий

Съставът на торовете се характеризира с процентно съдържание на азот (N), фосфор (P), калий (K), или с формулата N-P-K. При купуването на такива торове трябва да обърнете внимание на числата, които са написани на опаковката. Торовете с формули 6-6-6 и 12-12-12 са еднакви, само в първия случай вие купувате по-малко тор и повече добавки. Първата цифра от формулата показва съдържанието на азот, който способства за образуването на обилни зелени листа на растенията. Фосфорът (втората цифра) влияе на цъфтежа им. Ако внесете торове 22-4-4, то скоро няма да видите цъфнали растенията си, тъй като докато азотът не бъде “изяден” за силни листа няма да се появят цветове.

За общо развитие на растенията трябва да взимате торове от типа 12-12-12, за цъфтеж 12-30-12, като при това разтворими. В гранулите високото съдържание на фосфор е безсмислено, тъй като той ще остане в неразтворимо състояние на повърхността на почвата. Фосфорните торове е добре да се внасят дълбоко в почвата.

Внимавайте в дозите

При купуването на торове с микроелементи трябва да обърнете особено внимание на магнезия и желязото. Недостатъкът на желязо при растенията предизвиква хлороза, а със съединения на магнезия можете да се снабдите от аптеката.

В саксиите с растенията най-добре да поставите бавно действащи торове, гранулите на които се надуват и бавно “изпускат” торове в почвата. Торовете с дълго действие струват по-скъпо, но си струват парите. Има различни типове такива торове, които се различават по процентното съдържание на елементи и по времето на разлагане – 6 месеца, 9 месеца и т.н. Голямото удобство да ги използвате е, че можете да не се страхувате от предозиране.

Ако използвате обикновени, а не бавно действащи торове, то бъдете внимателни с дозите, за да не изгорите корените на растенията.