НАПСФВ с отворено писмо заради забраната за групови празненства на закрито

НАПСФВ с отворено писмо заради забраната за групови празненства на закрито

Националната асоциация на професионалните сватбени фотографи и видеооператори изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев. Отвореното писмо е във връзка със заповед на МЗ, с която се забранява провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в т. ч. сватби, балове, кръщенета и други.


Отворено писмо от  НАПСФВ

Уважаеми г-н Борисов,

Уважаеми г-н Ананиев,

Ние от Национална Асоциация на професионалните сватбени фотографи и видеооператори (НАПСФВ) не може да не изразим нашето недоумение от заповед №РД-01-332/12.06.2020г на Министър Кирил Ананиев и най-вече нейната точка 2. Осъзнавайки напълно епидемиологичната обстановка в Република България и по света, отчитайки съвсем трезво всички неясноти покрай вируса COVID-19, ние за пореден път сме повече объркани, отколкото наясно с нововъведените ограничения. До този момент в нито една заповед не бяха изрично упоменати семейните събирания, под каквато и да е форма, било то на закрито или на открито. Тук тепърва се налага ограничение до 10 души на такова събиране на закрито.

Накратко казано: От действащите в момента заповеди става ясно, че 30 човека от цяла България могат да се съберат и да наемат къща за гости, но не могат да организират кръщене в закрито помещение. Хотелски комплекс на морето, разполагащ с ресторант на закрито може да събере 300 души, гости от държави като Италия (с 28 997 активни случая на коронавирус) или Франция (54 341 активни случая), без тези посетители да прекарат 14 дни карантинен период, но не може да организира сватбено тържество на 100 човека, роднини, близки и приятели на младоженците.

Танцова школа по народни танци на закрито може да проведе занимания с 40 души, но същите тези 40 танцьора не могат да участват на семейно тържество на закрито.

Тези са само малко от примерите за разминаване в мерките, които могат да бъдат дадени.

За нас от НАПСФВ, както и за нашите клиенти, всички евентуални бъдещи и настоящи младоженци, абитуриенти от випуск 2020 и всички, планували семейно тържество в близко бъдеще, тази заповед внася само неясноти.

Едно семейно тържество като сватба или абитуриентски бал се планира изключително дълго и прецизно. Липсата на ясна конкретика, с определени срокове, постоянното издаване и отменяне на заповеди внася голяма доза смут в нашите клиенти. Това води до едно неминуемо отлагане на ангажименти за неопределен период от време. Смут създават също така и постоянно променящите се карантинни мерки, тъй като голяма част от събитията са с гости от чужбина.

Всеки един представител на бранша е пряко засегнат от създалата се ситуация. Смятаме, че няма нужда да влизаме в подробности, мислим, че за всички е ясно, че отмяната на ангажименти означава липса на приходи.

За съжаление в сватбения бранш отмяната на ангажименти основно е с година напред.

Това автоматично означава, че една голяма част от нас ще останат без съществени приходи за 2020 година. Всеки един от нас, членовете на НАПСФВ, е собственик на фирма, самоосигурявощо се лице, или иначе казано, с легален бизнес, много често и семеен. Този бизнес сектор реално в момента е поставен в безизходица, да плаща осигуровки, без да има гаранция, че през 2020 г ще може да заработи реално.

В заключение молим нашето открито писмо да бъде взето предвид и да бъде начертана ясна схема за възстановяване на семейните тържества на закрито. Това ще върне доверието в държавата и нейното ръководство, ще даде сигурност за нашите клиенти при планирането на тяхното събитие.

С уважение и в очакване на Вашия отговор,

НАПСФВ