Обновяват хотелската част на Първото вътрешно отделение в МБАЛ - Добрич

Строителните дейности приключват

Обновяват хотелската част на Първото вътрешно отделение в МБАЛ - Добрич

Предстои откриване на реновирана хотелска част и пребазиране на Първото вътрешно отделение на шестия етаж в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщи директорът на болницата д-р Светозар Байчев. Строителните дейности са в заключителен етап.



Тече обновяване и реновиране на реанимационните зали в Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Обновява се подовата настилка, стените, осветлението, ще бъде осигурена и нова апаратура, уточни д-р Байчев.

Той коментира и проблема с обезпечеността с медицински персонал в лечебното заведение. Необходими са 34 лекари и 77 медицински сестри.

В Добрич ще лекуват пациенти с COVID-19, въпреки че дейността на Инфекциозното отделение е преустановена

19 лекари и 37 медицински сестри продължават да полагат труд, въпреки че са достигнали пенсионна възраст. Наблюденията на д-р Байчев са, че Добрич не е атрактивен за специализация град. Предимно предпочитани са по-големите градове като Варна и София. 24 са специализантите в МБАЛ. Те са в 15 клинични дисциплини.

Директорът увери, че ръководството полага усилия да задържи на работа лекарите, специалистите и специализантите. За защита на казаното той даде статистика за средната брутна заплата на лекарите в добричката болница. 1 112 лева е била през 2018-а година, 1 315 лева през 2019-а, а към 30 април през настоящата 2020-а е 1 430 лева. Д-р Байчев уточни, че в числото не е включена сумата от 1 000 лева, които дават на лекари, лекуващи пациенти с новия коронавирус.