В Добрич ще лекуват пациенти с COVID-19, въпреки че дейността на Инфекциозното отделение е преустановена

Дейността на Инфекциозното отделение в болницата в Добрич е временно преустановена, след като единственият инфекционист и завеждащ отделението подаде заявлението си за напускане

В Добрич ще лекуват пациенти с COVID-19, въпреки че дейността на Инфекциозното отделение е преустановена

Пациенти с установена коронавирусна инфекция ще бъдат лекувани в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, въпреки че към момента градът няма Инфекциозно отделение. Това стана ясно днес от директора на лечебното заведение д-р Светозар Байчев на брифинг пред журналисти. Той уточни, че пациенти с COVID-19 ще бъдат лекувани от пулмолози, тъй като вирусът засяга дихателната система и белия дроб.



На журналистически въпрос дали Инфекциозното отделение ще стане COVID-сектор, д-р Байчев отговори, че към този момент не може да коментира. Директорът уточни, че се водят разговори с Регионалната здравна инспекция.

„Пациенти с коронавирус могат да бъдат настанявани и във Второто вътрешно отделение. Те ще бъдат в отделни и изолирани стаи. На практика, за да се осъществи това, трябва да се отговаря на много изисквания. Единственото отделение, което отговаря на тях, е Инфекциозното. Имаме възможност да пребазираме и тубдиспансера, в който разполагаме с 12 легла, но проблемът с персонала остава“, посочи д-р Байчев.

Пациентите с други инфекции, извън коронавирусната, ще бъдат насочвани за лечение във Варна:

“Хепатитите ще бъдат диагностицирани в Спешното отделение и ще бъдат насочвани в Инфекциозна болница във Варна“, даде за пример директорът на МБАЛ. 

От 1 април единственият инфекционист в болницата и завеждащ отделението е подал заявлението си за напускане.

 „Последният специалист, придобил специалност по инфекциозни болести, е д-р Йовева. Преди 28 години тя е придобила такава специалност, след това няма желаещ да работи като инфекционист на територията на лечебното заведение и в областта. Никой не е придобил такава специалност. Водени са регулярни разговори в личен аспект с д-р Йовева. Предлагали сме да заеме административна длъжност при нас като зам.-директор по медицинската част, но тя не пожела да предприеме действия в тази насока. Уважаван специалист е от нас, с авторитет“, заяви д-р Байчев и допълни, че разговорите с д-р Йовева винаги са били добронамерени.  

Минималният брой на лекарите за Инфекциозното отделение са двама специалиста и един началник. Леглата в отделението са 11 по Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на болницата.

От лечебното заведение преди три дни разпространиха и до медиите обява за назначаване на специалисти, които да работят в отделението по Инфекциозни болести. Условието е да бъдат на основен трудов договор и 7-часов работен ден. 

Д-р Байчев коментира, че са осъществени контакти със специалисти, но не е ясно дали ще се стигне до сключване на трудов договор. В заключение директорът на МБАЛ – Добрич увери, че ще търси решение на проблема.