Президентът Румен Радев посети Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево

„Когато говорим за хляба на българите, ние неизменно се сещаме за Златна Добруджа и аз се радвам, че днес съм тук в Добруджанския земеделски институт – най-голямото звено на Селскостопанската академия”, заяви при посещението си в ДЗИ президентът на Република България Румен Радев.

Президентът Румен Радев посети Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево


Той поздрави ръководителят на института доц. Илия Илиев за огромните успехи, постигнати под неговото ръководство и поколенията учени, които  селектират сортове с добър пробив и признание на пазара. 

„Имам информация от много стопани в страната, че на някои места добивите от пшеница ще бъдат едва 30 до 40 % от миналогодишните и това е резултат от голямата пролетна суша, а точно тук  тези хора създават български сортове, устойчиви на студ, засушаване и пригодени за нашите климатични условия”, заяви държавният глава. 

Според Радев трябва да се работи в посока повече български площи да ползват български семена от сортове, които се селектират в ДЗИ. „Не може да има модерно земеделие без модерна селскостопанска наука”, категоричен беше той. Президентът допълни, че трябва да се правят повече инвестиции за по-добра материална база и най-вече стимули младите учени да посещават института с желание и да намират реализация.  

Помолен да коментира видеозаписа, от който става ясно, че земеделски производители са получавали повече от полагащите им се средства от европейските фондове, държавният глава заяви, че министър Танева е изрекла на глас цялата философия на кабинета – разпределяне на пари на близките до властта фирми без оглед на крайния резултат и прикриване на измамата. „Европейските средства трябва да се разпределят прозрачно и да достигат до работещите стопани, до най-дребните и до средните производители“, посочи президентът.

Попитан дали приема обяснението „мълчете, за да не ни спрат парите от Европа“, Румен Радев добави, че явно „има опити да ни накарат да не вярваме на това, което чуваме, но няма как да стане“. „При тези скандали за Брюксел ще става все по-трудно да подкрепя корупционното статукво в България“, подчерта още президентът.